Izetbegović, Čović i Špirić stigli na sastanak u Parlament BiH: Hoće li šta uspijeti dogovoriti?

Posljednje Vijesti

Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas održava sastanak o eventualnoj deblokadi ove institucije, a na “formalnu kafu” su stigla sva tri člana.

Dragan Čović i Nikola Špirić su u zgradu Parlamenta BiH stigli ranije.

Rad Parlamenta Bosne i Hercegovine blokiran je već skoro tri mjeseca, što je posljedica odluke političara iz RS da ne učestvuju u radu državnih institucija.

Ova odluka uslijedila je nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu ove godine nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Politička situacija u državi u međuvremenu se dodatno komplicira.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e i OSA-e u ovom entitetu, da neće više učestvovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti saglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga.

Dodik također uslovljava razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni zvaničnici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja.

Leave your vote