Izjava Dragana Čovića, određeni bi rekli, jako neuobičajena: “Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH”

“Ovo je prezahtjevna godina, izuzetno teška i upravo je to prilika da pokažemo krajnju odgovornost i napravimo iskorak kako bismo stabilizirali odnose u Bosni i Hercegovini.

Ono što možemo primarno uraditi je stabilizirati odnose u Federaciji BiH, a onda i na nivou cijele BiH”, izjavio je za Fenu dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On već za sredinu iduće sedmice najavljuje intenzivne razgovore u Sarajevu s predstavnicima američke i evropske administracije Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako bi se, ističe, završio posao u vezi s Izbornim zakonom.

“Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju”, dodaje Čović.

U protekle dvije sedmice održano je više online sastanaka i konferencija, na nivou eksperata, a u narednim danima će biti obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar evropskog prostora.

Čović je pozdravio razgovor kojeg su jučer u Dubrovniku imali hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kaže da ga je Plenković informirao o tom sastanku i da je dobrodošao “posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore”.

“Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje.

Prema onome što me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH.

Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi.

I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Eichhorst”, poručio je Čović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizirala sigurnosna situacija u zemlji i da “svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH”.

Dodaje kako treba poštivati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usaglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim nivoima riječ.

“One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na sto. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah.

Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduvjet i za evropsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost.

Imamo bezbroj tema o kojim trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima. A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja”, kazao je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.