Iznenadila strategijom, pogledajte kako je Lana Pudar otplivala utrku života: Agresivnost se isplatila iako je u finišu stigao umor

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je senzacionalno prvo mjesto i zlatnu medalju u utrci na 200 metara delfin na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu, a način na koji je plivala iznenadio je sve ljubitelje ovog sporta.

Nakon što se prije dva dana okitila bronzanom medaljom u utrci na 100 metara delfin, 16-godišnja Pudar je otplivala utrku života i napravila je pravo sportsko čudo – piše Klix.

Poznato je da Lana ima nešto “sporiji” start u utrkama i jak finiš, ali ovoga puta bilo je drugačije.

Od samog početka plivala je agresivno i već nakon 100 metara imala je ogromnu prednost od 1,30 sekundi u odnosu na najbližu rivalku.

U dobrom ritmu je nastavila i u posljednjih 100 metara, iako je bilo očigledno da je stigao umor, pogotovo u posljednih 50 metara.

Ipak, strategija joj se isplatila. Sačuvala je veliku prednost koju je ostvarila na startu, oborila je državni rekord i okitila se historijskom zlatnom medaljom.

U usporedbi sa plivanjem na Svjetskom prvenstvu u junu u Budimpešti na kojem je Lana zauzela šesto mjesto, a najbrže je plilava u polufinalu, mlada Mostarka je u jučerašnjoj utrci preko sekundu i po plivala brže prvih 100 metara,

dok je u drugoj polovini utrke bila gotovo sekundu sporija nego na SP, ali prednost je bila sasvim dovoljna da dominantno osvoji prvo mjesto s vremenom 2:06.81.

Također, Lana je u finalu za gotovo četiri sekunde popravila vrijeme u odnosu na kvalifikacije i polufinale.

Srebrena medalja pripala je Dankinji Heleni Bach, koja je zabilježila vrijeme 2:07.30, dok je Italijanka Ilaria Cusinato osvojila bronzu (2:07.77).

Za Lanu nakon napornog ljeta slijedi zasluženi odmor, nakon čega je očekuju novi izazovi i nadamo se nastavak sjajnih rezultata na velikoj sceni.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.