Izravne poruke su stigle iz Srbije, Sonja Biserko je nedvosmisleno poručila: “Zvanični Beograd” može nastaviti sa svojom negativnom ulogom u Crnoj Gori i regionu

Manjinska vlada je izvlačenje Crne Gore iz ponora u koji je upala, ocijenila je za Antenu M Sonja Biserko, predsjednica Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Kaže da je teško unaprijed govoriti o tome da li će manjinska vlada riješiti političke tenzije u Crnoj Gori jer je, kako navodi, ona naslijedila poremećenu situaciju, regresiju i nazadovanje Crne Gore tokom protekle dvije godine.

„Cilj prethodne Vlade bio je da se Crna Gora što više udalji od EU i od NATO-a, i to je jedan posao koji čeka ovu Vladu.

Povoljno je što je Crna Gora članica NATO-a i što je Zapad napokon shvatio šta se dešavalo tokom prethodne dvije godine i što će Crna Gora biti pod prismotrom Zapada, odnosno EU, koja ima zadatak da isprati ono što će nova Vlada raditi“.

Biserko smatra da će Crna Gora biti pod veoma velikim nadzorom Zapada jer, kako kaže, oni vjerovatno neće dozvoliti da im ponovo situacija izmakne, kao što se to desilo prije dvije godine, kada su podržali litije i kada su smatrali da je to progres i čudan korak naprijed.

Prioritet im je tada, kako Biserko dalje navodi, bio smjena vlasti, ne i to kakva će Vlada zamijeniti prethodnu.

Komentarišući to što su u novoj Vladi predstavnici svih nacionalnih zajednica, Biserko kaže da heterogenost Vlade može imati i pozitivan i negativan efekat u zavisnosti od toga kakve će uslove partije postavljati Vladi i kako će se ponašati u samoj Vladi kada se budu donosile ključne odluke u Crnoj Gori.

Srbija može nastaviti svoju negativnu ulogu

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku novom crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću.

Upitana kako će se Srbija postaviti u odnosu na novu Vladu, Biserko je odgovorila da to zavisi od toga kako će se Srbija razvijati u narednom periodu, odnosno da li će se okrenuti Evropskoj uniji ili će kliziti prema Istoku, odnosno prema Rusiji.

“U tom smislu Srbija može nastaviti sa svojom negativnom ulogom u Crnoj Gori i regionu, naravno uz podršku Rusije, ali sve je to još neizvjesno jer je ukrajinski rat u toku.

Teško je iz ove perspektive anticipirati dalji razvoj u Crnoj Gori.”

Komentarišući posjetu pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid i specijalnog izaslanika Stejt departmenta Gabrijela Eskobar Crnoj Gori, Biserko kaže da je to neka vrsta podrške manjinskoj vladi.

“Crna Gora će biti pod nadzorom zapadnih zemalja i to je ohrabrujuće kada je riječ o kretanju Crne Gore prema EU, ali to neće biti tako lako jer je Crna Gora u međuvremenu izgubila povjerenje zapadnih partnera, posebno NATO-a zato što su bezbjednosni aspekti bili dovedeni u pitanje zbog prodora Beograda i Rusije i u tom smislu biće potrebno dosta vremena da se vrati povjerenje u crnogorske bezbjednosne služe, kako bi NATO bio uvjeren da je ta orjentacija solidna i sigurna”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.