Kakva poruka iz Srbije, prava istina izlazi na vidjelo, javno je rečeno: Odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut je iz Beograda…

Varnice na relaciji Srbija – Hrvatska traju u kontinuitetu posljednjih deset godina. Stalno je u pitanju neraščišćena prošlost, prije svega zbog onoga što se desilo devedesetih godina”, kaže za “Danas” Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora, komentarišući oštre poruke na relaciji Hrvatska – Srbija zbog optužnice podignute protiv četvorice oficira koji se optužuju da su tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u augustu 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica.

Ona napominje da je mnogo toga što je predsjednik Hratske Zoran Milanović rekao na svojoj konferenciji za novinare tačno, a prije svega da je odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut i organizovan iz Beograda.

„To je nešto što se vuče kroz sve ove godine, pogotovu što se sugeriše da je to bio preventivni genocid. I taj sukob će trajati sve dok Beograd ne prihvati realnost i svoju odgovornost za to“, ističe Biserko i dodaje da je pitanje interpretacije prošlosti još uvijek problem.

Biserko kaže da se sa diplomatskim aktivnostima između Srbije i Hrvatske potpuno stalo, jer je Beograd, Hrvatsku zamijenio Budimpeštom, ali i zato što se Vučić sve više okreće ka Višegradskoj grupi.

Ona ističe i da je Beograd i dalje u regionu izvor nestabilnosti, ali i da rječnik Zorana Milanovića nije na mjestu, mada su mnoge stvari koje on kaže tačne.

Govoreći o političkim dešavanjima u Crnoj Gori, Biserko je podvukla da će biti jako važno kakav će biti ishod izbora u Podgorici. Napominje i da je mnogo važna pozornost Evrope. Kaže da treba afirmisati Berlinski proces, a ne nikako Otvoreni Balkan koji promovišu Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Na kraju, jasna je – pritisak Beograda na Crnu Goru trajat će sve dok ne bude u tome osujećen od EU.

“Beograd mora da prizna realnost, a to su nove države, i da ih ne podriva, kao što to čini sa BiH, Kosovom i Crnom Gorom”, poručuje Biserko, napominjući da region ne može da se stabilizuje bez Srbije, odnosno primjene njenog odnosa prema ostalim zemljama u regionu.

Srbija će platiti veliku cijenu ako odbija uvesti sankcije Rusiji, ocjenjuje Biserko.

“Sigurnosni poredak Evrope više neće biti isti kao što je bio.

Politika iz Beograda i Banje Luke podržavaju stranu koja se nalazi na pogrešnoj vrijednosnoj poziciji. Srbija će platiti veliki ceh ako se ne opredijeli za sankcije Rusiji.

To može ići do potpune međunarodne izolacije koja će biti bolna i nesavladiva za Srbiju i entitet RS, koji se ne mogu nositi sa sankcijama kao Rusija”, ističe Biserko.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.