Izvještaj State Departmenta, javno je komentarisan stav SDA o mjestima koja nose ime po nacističkim saradnicima…

U izvještaju Ureda za međunarodne vjerske slobode američkog State Departmenta, o vjerskim slobodama u svijetu u 2021. godini, komentarisani su nazivi ulica koje nose ime po nacističkim kolaboracionistima.

U izvještaju se naznačava kako je 11. januara Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine po prijedlogu Damira Arnauta usvojio neobavezujuću odluku o preimenovanju ulica, trgova, škola i drugih mjesta koje nose imena po nacističkim kolaboratorima u nazive po osobama priznatim od Yad Vashem centra.

Dalje navode, da je SDA koja je prvo podržala rezoluciju, promijenila stav i kritikovala incijativu, kako se navodi u izvještaju, zbog toga što su se na listi nacističkih kolaboracionista našli i Bošnjaci.

Izvještaj prenosi kako je lider SDA rekao da izbori koje su činili Bošnjaci, nacistički kolaboracionosti, Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Mehmed Pandža moraju biti sagledani u “svjetskom i historijskom kontekstu”.

Zaključuje se kako su mediji povezani sa SDA, označili Arnauta kao izdajicu i branili Bošnjake koji su radili sa nacistima. Također, naznačava se kako Dom naroda nije do kraja 2021. godine odlučivao o rezoluciji.

Damir Arnaut je na svome Twitter profilu komentarisao izvještaj, te napisao da se Izetbegović raspravljao s njim, branio Đozu, Pandžu i Busladžića i završio na sivoj listi State Departmenta.

“I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna?”, napisao je Arnaut.

Izvještaj navodi, između ostalog i kako su službenici ambasade SAD-a u BiH, domaćim zvaničnicima naglasili značaj zaključivanja ugovora sa Islamskom zajednicom, te implementaciji sporazuma sa Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Naglašeno je da je Milorad Dodik odbio da podrži sporazum između države i Islamske zajednice jer je smatrao da garantuje veća prava muslimanima nego što imaju druge religijske grupe.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.