Jadranka Kosor oštro reagovala nakon kontroverznih dešavanja na granici BiH i Hrvatske: “Strah zbog mržnje koja se ne smije prešutjeti. Odgovoriti se mora i odgovarati“

RTL Potraga objavila je snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane.

Snimci brutalnosti izazvali su brojne reakcije a na svom Twtiter profilu oglasila se i Jadranka Kosor bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

“Prizori mlaćenja izbjeglica na granici izazivaju tjeskobu i gađenje ali i strah zbog mržnje koja se ne smije prešutjeti. Odgovoriti se mora i odgovarati“, napisala je Kosor.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je danas kako je oformljen stručni tim koji će utvrditi što se dogodilo i dodao da se ne osjeća odgovornim.

U emisiji Potraga na RTL-u objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima osobe s fantomkama tuku migrante i tako ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Na snimku se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Ovo je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

“Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u toku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je van Dijken.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.