Jako direktne poruke iz Slovenije: Janšina vlada je operativno djelovala protiv BiH preko ‘osovine zla’ Zagreb-Ljubljana-Budimpešta

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za Faktor o promjenama na političkoj sceni Sloveniji, tamošnjoj novoj vladi, da li će se mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini, hoće li Milorad Dodik imati i dalje povlašetn status…

U kojoj mjeri će se promijeniti politika Ljubljane prema Bosni i Hercegovini nakon što je Slovenija dobila novu Vladu?

“Novoizabrani premijer Slovenije Robert Golob odmah poslije objave rezultata izbora najavio je temeljite promjene u slovenskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, drugačije politike, vođenje dijaloga sa poštovanjem i uvažavanjem, povratak normalne države i demokratskih standarda te visoki nivo političke kulture.

Golob je za politiku dojučerašnjeg premijera Janeza Janše rekao: ‘Ovo nije desničarska politika, ovo je fašizam.’ Doći će sasvim sigurno do promjene dosadašnje slovenske vanjske politike prema BiH i Zapadnom Balkanu na jednoj zdravijoj, poštenijoj i daleko korisnoj osnovi za sve.

Da li će BiH biti na dobitku, s obzirom na politički karakter Vlade Slovenije, na dokazane prijatelje BiH poput nove ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon?

“Pobjeda Goloba i njegovog Pokreta Sloboda je prvenstveno dobra vijest za Sloveniju i njene građane. Odlična vijest za Evropsku uniju, jer je Slovenija pod Janšom bila najtjesniji saveznik Mađarske i Poljske i često djelovala protiv zvaničnog Brisela.

Janša je bio najtjesniji saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, a Orban je glavna ispostava Vladimira Putina u EU i NATO i onda nije teško zaključiti u kakvom društvu se nalazila Slovenija.

Golob je odlična vijest i za BiH i Zapadni Balkan, jer je Janšina operativno djelovala protiv BiH preko ‘osovine zla’ Zagreb-Ljubljana-Budimpešta. Samo da podsjetim da se protiv BiH iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija ‘Kula’, koja je usmjerena na rušenje ekonomskog sistema BiH aktivnostima protiv Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

Cilj je srušiti ekonomski sistem FBiH u kojem se odvijaju tri četvrtine ekonomskih tokova u državi i zadati konačni udarac BiH. Tome se odupro premijer Fadil Novalić ali zbog toga snosi teške posljedice u montiranom sudskom procesu, a ne zaboravimo da se od nedavno glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić nalazi na američkoj “crnoj listi”, a u svemu tome se može prepoznati i njen ‘rukopis”.

Da li je samo Janša radio protiv interesa BiH?

“Ne, nije jedini. Tu je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je prvi ‘testirao’ članove Predsjedništva BiH i pitao ih šta misle o mirnom razlazu u BiH, a onda je uslijedio i ‘non paper’.

Tada su to rezolutno odbili članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, i o tome obavijestili javnost. Pahor je još kao premijer održavao tijesne veze sa Dodikom čak je htio da sa Dodikom organizuje poslovnu konferenciju ‘Republika Slovenija – Republika Srpska’.

Pahoru krajem godine ističe mandat predsjednika Slovenije i već sada lobira da bude specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan i zbog toga šalje sladunjave izjave bez ikakve osnove kao ova danas sa skupa na Brionima gdje je poručio: BiH dati status kandidata EU bez pregovora. Time se dodvorava javnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu, a on je faktički prvi koji je saopćio “non papere“ i svo vrijeme je na liniji i u funkciji Janšine politike.

Nova ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, njeni jasni i odlučni stavovi su dobro polazište da se mnogo toga unaprijedi na Zapadnom Balkanu i u procesu pridruživanja EU”.

Milorad Dodik je bio rado viđen gost bivšeg premijera Janeza Janše. Gubi li sad Dodik podršku Ljubljane kada je u pitanju njegovo štetno djelovanje po opstojnost BiH?

“Dodik je imao otvorena vrata kod Janše. U Sloveniji je lociran ogroman kapital Dodikovih ili SNSD tajkuna uključujući i samog Dodika. Tu se radi o političko-kriminalnim i ekonomskim interesima.

Ne zaboravimo da se u BiH vodi opsežna istraga, koja se povezuje sa finansiranjem Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS). Zadatak Dodika, ali i nekih drugih, je da blokira tu istragu preko svojih kadrova u SIPA-i i Tužilaštvu BiH, a Janše da u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku.

Postoje tu i drugi interesi o kojima ću nekom drugom prilikom. Još treba biti oprezan, jer se tu radi o političko-kriminalnim i mafijaškim strukturama koje imaju na raspolaganju enormne količine novca i koriste mrežu političke moći i utjecaja sa kojim jednostavno trguju pa čak usmjeravaju svoje aktivnosti i na rušenje država, u ovom slučaju BiH. Oni će nastaviti sa svojim aktivnostima”.

Udarci na BiH bili su i produkt djelovanja trojne osovine Zagreb – Ljubljana – Budimpešta. Koliko sada BiH može prodisati nakon izlaska Slovenije iz ovog “trojnog pakta”?

“Uvjeren sam do hoće. Golob je izuzetno inteligentan i odlučan političar kakvog do sada nije bilo na političkoj sceni u Sloveniji. Slovenija će, sasvim sigurno, pod vodstvom Goloba ponovno biti normalna država i neće raditi protiv BiH ali ni protiv jedne druge države.

‘Trojni pakt’ nastavit će raditi u modifikovanom obliku. Nastavit će se koordinirane aktivnosti iz Budimpešte usmjerene protiv premijera Novalića i Vlade FBiH i tu će trebati dodatni oprez i napori, da se to spriječi, posebno je važan odaziv nadležnih institucija odnosno profesionalnog i patriotskog dijela tih institucija u suzbijanju tih aktivnosti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.