Jako gnusne riječi Milorada Dodika: Izvještaj Schmidta lažan, nema ni riječi o punim džamijama mladih kao prijetnje sigurnosti BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je nadolazeću sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini koja će se održati 11. maja, na kojoj će se raspravljati na osnovu izvješaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je, očekivano, nazvao izvještaj visokog predstavnika u kojem se on (Dodik) navodi kao glavni krivac za stanje u BiH, lažnim.

“Apsurdno i lažno, sve jedno do drugog. Ova lažna prijava je zapravo napisana u ‘muslimanskim’ uredima u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Schmidt je njihov pravi glasnogovornik”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u ovoj, kako kaže, “lažnoj prijavi” zapravo se napadaju samo Srbi i Hrvati.

“A nema ni riječi o punim džamijama mladih kao prijetnje sigurnosti BiH, niti da probosanci ne mogu tolerisati manjinu, Srbe i Hrvate da odlučuju”, naveo je Dodik.

Navodi da se “u sve ovo lažno predstavljanje umiješao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je podnio ovaj izvještaj Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnositelja zahtjeva”.

Bulaznost Dodika

Dodik tvrdi da je entitet RS jasan i vrlo precizan u svojim stavovima, te da je na taj način podnio izvještaj Vijeću sigurnosti.

Podsjećamo, vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) za 11. maj zakazalo je, po automatizmu, sjednicu posvećenu Bosni i Hercegovini.

Debata i analiza situacije u BiH dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu.

Riječ je o redovnim sjednicama koje se održavaju u maju i novembru na osnovu polugodišnjeg izvještaja OHR-a.

Prvi izvještaj o stanju u BiH Christian Schmidt o BiH morao je pisati samo tri mjeseca nakon preuzimanja funkcije u augustu prošle godine.

U tom, prvom izvještaju novog visokog predstavnika iznesene su direktne osude i prozivke onih koji ugrožavaju mir, podrivaju državne institucije i koče procese.

Tada je kao glavni problem ocijenjen Milorad Dodik, kojeg je Schmidt spomenuo čak 61 put.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.