Jako odlučno upozorenje Amerikanaca: Odmah zaustavite izgradnju “Sjevernog toka 2”

Biznis Globus Posljednje Vijesti

Američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je kompanije da prekinu aktivnosti na izgradnji naftovoda “Sjeverni tok 2” ili se suoče sa sankcijama.

Amerikanci su projekt nazvali ruskim planom za podjelu i slabljenje evropske energetske sigurnosti.

Američki zvaničnici su kazali da prate i procjenjuju informacije o kompanijama koje rade na projektu. “Bilo koji entitet koji je uključen u izgradnju riskira američke sankcije i trebao bi odmah napustiti rad na plinovodu”, navodi se u izjavi – prenosi Klix.

Državni sekretar Antony Blinken je upozorio kompanije da “odmah zaustave izgradnju” te dodao da administracija Joe Bidena namjerava zadržati sankcije koje je donio kongres 2019. godine, a koje su dodatno proširene 2020. godine.

U izjavi se naglašava da su i prethodne američke vlasti jasno stavile do znanja da je plinovod ruski geopolitički projekt namijenjen podjeli Evrope i slabljenju evropske energetske sigurnosti.

Blinken je plan izgradnje plinovoda, kojim će se ruski prirodni gas isporučivati direktno u Njemačku podmorskim cjevovodima u koritu Baltičkog mora, nazvao “lošim poslom za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere iz srednje i istočne Evrope”.

Sjeverni tok 2 udvostručit će kapacitet postojeće infrastrukture za isporuku plina, a njegova direktna ruta zaobići će tradicionalne tranzitne zemlje poput Ukrajine i Poljske, što bi ih potencijalno ostavilo bez tranzitnih prihoda.

Projekt izgradnje je također izazvao bojazan da će Rusija koristiti plinovod kao polugu za širenje utjecaja u Evropi.

Američki zakoni o sankcijama zahtijevaju od ministarstva vanjskih poslova da kazni kompanije uključene u instalaciju, certifikaciju ili osiguranje projekta na čijem je čelu ruska naftna kompanija Gazprom, zajedno sa zapadnim partnerima.

Leave your vote