in ,

Jako ozbiljne kritike Draganu Čoviću stigle su iz Hrvatske: “Možda je vrijeme da Hrvati u BiH potraže razboritije političko vodstvo”

Hrvatski mediji često su puni kritika prema Draganu Čoviću, političkom lideru Hrvata u BiH i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u našoj zemlji. Posebno je oštar bio u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista, Željko Trkanjec urednik podlista Euroactiv

Hrvatski mediji često su puni kritika prema Draganu Čoviću, političkom lideru Hrvata u BiH i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u našoj zemlji. Posebno je oštar bio u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista, Željko Trkanjec urednik podlista Euroactiv.

Trkanjec piše kako je potrebno osvijestiti mogućnost prijetnje koju predstavlja BiH u slučaju bilo kakvog raspada, mirnog ili inog, ali i u slučaju majorizacije koji zagovara bošnjački politički vrh.

“Hrvatska u svakom pokušaju utjecaja na BiH ima jednu ruku zavezanu iza leđa. Glavna hrvatska stranka nosi isto ime kao i vodeća stranka u Hrvatskoj, a takve prakse u srpskom korpusu nema. Stoga je veliki dio međunarodnih aktera posmatra ne kao bh. stranku, nego kao ekspozituru hrvatske. To često nije tačno, ali daj ti to objasni Nizozemskoj. A kad još Dragan Čović krene govoriti, situacija se kvari”, piše komentator Jutarnjeg.

Dalje citira Čovićevu nedavnu izjavu kako BiH nikad neće biti unitarna država, da neće biti ni građanska…

“Koliko i bio u pravu, ovakav izričaj, negativan, čak destruktivan, koji sugerira nespremnost na dijalog u startu dezavuira njegova stajališta. Prema Čovićevu tumačenju presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u FBiH. Dvije izborne jedinice svi će akteri u BiH pročitati kao prikriveni poziv na formiranje trećeg entiteta – koji je neprihvatljiv SAD-u što Hrvati u BiH nikako da shvate”, navodi dalje.

Za Bakira Izetbegovića kaže da iako ga ne krasi posebna politička mudrost, ima dobre suflere.

“Ne samo da izbjegava spominjanje konstitutivnih naroda nego i nudi rješenja: Uloga Doma naroda trebala bi biti reducirana na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. ‘Mi smo zato da se ova zemlja ujedinjava i bude multietnička, a ne da bude prosti zbroj tri konstitutivna naroda’ kaže. Dodajući kako se nada da će s Čovićem uspjeti do sredine idućeg mjeseca dogovoriti promjene izbornog zakona. Vrlo mudro. Možda je vrijeme da hrvatski korpus u BiH potraži razboritije političko vodstvo”, zaključio je Trkanjec.

Žiri iznio žestoke kritike na račun Isaka Šabanovića iz Zvezda Granda, mnogo toga su mu zamjerili!

Uskoro početak rada: Njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH, radit će se senzori za autoindustriju