Jako teške optužbe iz Hrvatske na račun člana Predsjedništva BiH Željka Komšića: “Mi ne možemo vjerovati da bi opet mogao biti na čelu BiH”

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici uz posredovanje EU mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za gornji Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

“Ovdje Hrvati da ne bi od žrtve postali krivci naravno da će pristati na izbore koji za nas nisu ustavni niti legitimni, ali su već održani tri ili četiri puta”, kazao je dodajući da se nada da će se ispraviti nepravda u Izbornom zakonu.

“Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Drugi je sastanak u Briselu, nužno je da se preduzmu neki preduvjeti.

CIK ne može preuzeti zakonske odredbe i da se to treba dogovoriti o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu“, rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu juna održati novi susret bosanskohercegovačkih političara u Bruxellesu gdje će se pokušati dogovoriti mapa puta o provedbi četiri politička prijepora.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tome entitetu i na razini države.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

“Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda, a u isto vrijeme zagovara jednu drugačiju BiH. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava.

Mi ne možemo vjerovati da bi opet mogao biti na čelu BiH“, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman kazao je da su odluke visokog predstavnika početkom 2000-ih bile na štetu jednog konstitutivnog naroda.

On je negirao da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja, ali da moraju odgovoriti jednom narodu koji traži njihovu pomoć.

“Hrvatski narod nije mogao birati legitimne predstavnike nego su preglasani. Kakvu god budućnost bude BiH o njoj će odlučivati građani. Nije naše pravo da namećemo neki okvir kako BiH treba izgledati.

Ima jako puno multientičkih zemalja unutar EU, BiH nije iznimka i tu treba poštivati identitete koji postoje stoljećima i međunarodno pravo. Niko nema mandat govoriti u ime BiH”, kazao je Grlić Radman.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.