Jako žestoka poruka za Benjaminu Karić: “Najoštrije osuđujemo pokušaj da se Zoranu Milanoviću pripiše uzrok prijetnje”

U Sarajevu su danas na vratima katoličke porodice napisane prijetnje smrću koje su motivirane vjerskom mržnjom, a gradonačelnica Benjamina Karić opisala je tu prijetnju kao moguću reakciju na skore istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, što je izazvalo reakcije i osude.

Nakon što je duševni bolesnik na vratima doma jedne katoličke porodice iz Sarajeva napisao uvredljive i prijeteće poruke, gradonačelnica Karić je ovaj događaj komentarisala.

“Ne želeći umanjivati ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”.

Njena izjava privukla je veliku pažnju javnosti, a iz Kluba Naše Stranke predvođene Edinom Fortom u Gradskom vijeću u Sarajevu stigle su prve reakcije na njene riječi.

“Najoštrije osuđujemo pokušaj Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, da uzroke prijetnje koju je danas u Sarajevu doživjela jedna katolička porodica pripisuje istupima Zorana Milanovića. Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji”, navodi u saopćenju.

Dodaju kako Karić mora znati da ovakvim izjavama može vrlo lako “nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima”.

“Upravo je Naša stranka još u martu ove godine tražila da se Milanović proglasi personom non grata zbog uvredljivih izjava o građanima Bosne i Hercegovine ali nikada njegove stavove ne bismo koristili kao opravdanje za prijetnje upućene sugrađanima ili bilo kome drugom. Zbog svega navedenog od gradonačelnice Karić tražimo hitno izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno onima katoličke vjeroispovijesti”, navode u zaključku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.