Jako žestoka reakcija Naše stranke: “SIPA i Tužilaštvo, Dodika da prestanu tretirati kao političara, već kao kriminalca”

Vijesti

Povodom sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj je izglasano formiranje agencije za lijekove tog entiteta reagovala je Naša stranka:

“Formiranje entitetske agencije za lijekove pokušaj je osvete državnoj agenciji koja je razotkrila medicinski kriminal u RS, pogotovo tu mislimo na aferu s industrijskim kisikom. Nad agencijom koju su izglasali poslanici lojalni njegovom režimu, Dodik će imati apsolutnu kontrolu. Iz istog razloga potrebe za apsolutnom kontrolom zbog kriminalnih aktivnosti on će krenuti i na druge državne institucije, uključujući i one koje kontrolišu RS kadrovi koji nisu lojalni njegovom režimu. Posljedica toga će biti potpuni društveni i ekonomski sunovrat Republike Srpske koji će plaćati građani.

Krajnje je vrijeme da i međunarodna zajednica i nadležne institucije u BiH, prije svega SIPA i Tužilaštvo, Dodika prestanu tretirati kao političara, pogotovo kao lidera jednog naroda, i počnu ga tretirati kao kriminalca koji uzurpira političke ovlasti u cilju njihove zloupotrebe”, saopćeno je iz Naše stranke.

Pozivaju predstavnike međunarodne zajednice da ovim povodom ažurnije reagiraju. S tim u vezi, Naša stranka sa SDP-om već je krenula u proces lobiranja prema zastupnicima u Evropskom parlamentu.

“Nesporno je da i Dodik i njegovi poslušnici znaju da su počinili neustavan čin, zbog čega su i odgodili primjenu ovog zakona na šest mjeseci, kada se tek može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Računaju da će pokretanje postupka u aprilu iduće godine biti idealna izborna platforma za SNSD, što istovremeno odgovara i njegovim koalicionim partnerima HDZ i SDA.

Iz tih razloga Tužilaštvo BiH treba upotrijebiti svoje ovlasti sada – djelujući u skladu s Poglavljem XVI Krivičnog zakona BiH, kako bi teme od interesa za sve građane BiH, a ne one koje Dodiku odgovaraju, dominirale u toj kampanji”, zaključili su iz Naše stranke.

Leave your vote