Jako žustra reakcija Željka Komšića na sraman govor ruskog ambasadora u NSRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je u ponedjeljak da BiH neće mijenjati vanjskopolitičke prioritete dok u Predsjedništvu ne sjede Kalabuhovljevi “legitimni predstavnici”.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov danas je u NSRS govorio kako se Hrvatima ne omogućava izbor “legitimnih predstavnika”, te je istakao kako je za Rusiju problem ako BiH postane član NATO-a.

Komšić je u reakciji na govor Kalabuhova podsjetio da je “Bosna i Hercegovina davno putem usvojenih zakona odredila svoje vanjskopolitičke prioritete, (NATO i EU)” i da ih neće mijenjati zato što oni sada predstavljaju problem Kalabuhovu.

“Kada na mjestu odlučivanja o vanjskopolitičkim prioritetima budu sjedili Kalabuhovljevi ‘legitimni predstavnici’ (HDZ) onda će se to možda i desiti.

Do tada sigurno neće, ma koliko ambasador prijetio. Kalabuhovu bi umjesto prijetnji korisnije bilo da se proglasi za šefa izbornog stožera HDZ-a”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje, poručio je u ponedjeljak zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Predrag Kojović koji je reagovao na obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u NSRS.

Kojović je podsjetio kako je “ambasador Ruske Federacije u BiH Kalabuhov na kraju svog obraćanja poželio zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uspješan rat, a onda se brzo ispravio i rekao ‘rad'”.

“Taj lapsus više nego išta drugo otkriva stvarne namjere Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, a to je da od Republike Srpske napravi vlastiti geopolitički poligon u srcu Evrope za rat protiv Zapada. O tome svjedoče i ponovljene prijetnje Bosni i Hercegovini ako nastavi svoj put kao EU i NATO integracijama. Interes BiH je vladavina prava, njegovanje vrijednosti liberalne demokratije, ekonomska i vojna sigurnost. Niko ko to ima ili želi da ima nije na strani Ruske Federacije”, poručio je zastupnik Naše stranke.

Dodoa je kako “nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski uticaj ovdje”.

“Gospodin Kalabuhov trebao je izvući neku pouku iz činjenice da njegov šef Sergej Lavrov nije danas mogao doputovati u Beograd. Rusija je sve izolovanija i mogućnost za kontakt s njom sve je manja. To je dobro za BiH kao i za cijelu regiju. Nismo sigurni da li je dobro za gospodina Kalabuhova. Neka razmisli o odlasku kući dok još može, dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova kako iz Rusije ovamo, tako i odavde za Rusiju”, naveo je Kojović.

Podsjećamo, ruski ambasador Igor Kalabuhov kazao je u NSRS da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina – javlja N1.

Komentarisao je i uvođenje sankcija Moskvi ponovivši da Bosna i Hercegovina nije stavila Moskvu na “crnu listu” i zbog toga je prijateljska zemlja Rusije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.