Jasmin Imamović nakon ostavke u Centralnom dnevniku otvoreno: “Racionalizacija Federacije! Nermin Nikšić treba biti premijer FBiH!”

Jasmin Imamović nakon 22 godine napustio poziciju gradonačelnika Tuzle. Sinoć je gostovao u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

“Treba biti pažljiv prema odnosima sa Amerikom, Britanijom, Njemačkom… Oni su potrebni BiH, jer su pokazali prijateljstvo prema nama! Amerika i Njemačka su nas jako zadužile! Ako se Putin i Dodik raduju Alkalajevom govoru u UN-u, onda se moramo zamisliti.

Morao sam nakon 22 godine napustiti poziciju gradonačelnika Tuzle. Zijad Lugavić bi bio dobar za poziciju novog gradonačelnika Tuzle! U Parlamentu ću predlagati stvari koje se čine nevjerovatnim! Neću odustati! Želim ostaviti trag, a ne prošetati se kroz Parlament BiH!

Jedan od osnovnih ciljeva mi je zalaganje da se napravi autoput! Važna je i pruga Sarajevo – Vareš – Banovići – Tuzla – Brčko!

Kada bude trebalo manje od pola sata od Tuzle do Žepča, onda je to i do Sarajeva sat vremena! Želim biti u Parlamentarnoj komisiji za saobraćaj i komunikacije zbog ovih stvari!

Sada je najvažnije formirati vlast i podržati Nikšića u vođenju pregovora! Moguće je formirati vlast s HDZ-om! SDA je pokazala dokle može dobaciti; sada nova energija treba dobiti priliku.

Nikšić da bude premijer Federacije! Nismo pretpostavljali da će dva zastupnika PDA preletjeti.

To je ono čega se najviše bojimo. Denis Bećirović je jako pragmatičan; on ima gotovo pripremljen program. Ambasadori će doći na red tek onda kada se oformi kabinet. Broj protivnika u politici treba smanjiti na minimum. Treba biti pažljiv prema odnosima sa Amerikom, Britanijom, Njemačkom…

Oni su potrebni BiH, jer su pokazali prijateljstvo prema nama! Amerika i Njemačka su nas jako zadužile! Ako se Putin i Dodik raduju Alkalajevom govoru u UN-u, onda se moramo zamisliti!

Radit ću na racionalizaciji Federacije BiH! U srednjem vijeku smo imali svoj jezik!

Imali smo ga i u osmanlijskom i u austrougarskom dobu! Bosanski jezik nije ni srpski ni hrvatski ni bošnjački, nego bosanskohercegovački! Za 22 godine sam puno uradio u Tuzli! Mnogo je ljepša i život je neuporedivo bolji!

Za sva vremena su ukinute redukcije vode! Rezultati su fenomenalni; imamo mnogo trgova i parkova i stalno se gradi! Poništili smo privatizaciju javnog preduzeća, za šta su mi trebala tri mandata”, naveo je između ostalog.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.