Jasne poruke iz Beograda kod Hadžifejzovića: “Vučićev primarni cilj RS! Revizija? Postoji prećutno savezništvo Beograda i Sarajeva!”

Posljednje Vijesti

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava i dugogodišnja aktivistica Sonja Biserko u razgovoru za Face TV, odgovarala je na pitanja Senada Hadžifejzovića, oko potencijalnih novih dogovora na Balkanu, rješenja za BiH, Vučiću, kao i ulozi međunarodne zajednice.

Razgovor:

Senad: Šta vrijedi vama nama, novinarima i NVO, komitetima, što pričamo o priznanju genocida, kada se Izetbegović, u sopstvenom priznanju dogovori s Vučićem da od toga nema ništa?
Sonja: Bošnjački lideri nisu deset godina ništa radili na reviziji, tek pred istek revizije su nešto pokušali uraditi, ali je bilo kasno! Bošnjaci nisu iskoristili kapital koji su imali u međunarodnoj zajednici, to je veliki propust!

Intervju s Vučićem je jako važan za BiH! BiH trenutno najviše ugrožena od Srbije! Vučić je sagovornik koji zahtjeva uvažavanje, lukav je i pripremljen za javne nastupe! Pokazao je kakav je! Vučić se ponaša kao lider regiona!

Senad: Je li Vas strah nedjelovanja EU?

Sonja: Apel će biti zvanično objavljen u ponedjeljak! Cijeli svijet je u tranziciji! Ostala je rupa na Balkanu, Amerika i EU nisu djelovale! Rusija je sa svojom moći pokušala da region obaveže svojom politikom, ali nije uspjela! Bratska veza koju grade Rusi je problematična! Rusija je zauzela važno mjesto za Srbiju, djeluje kao njen zaštitnik! Njeno ofanzivno ponašanje u Crnoj Gori govori da je i Crna Gora na tapeti!

„Non paper“ nije od jučer, prisutan je sve vrijeme, prvi ga je pisao engleski diplomata 2006. godine, bio je i dio međunarodne grupe koja je radila na podjeli Kosova! „Non paper“ je odraz šta se ispod žita radi! Biden ne pristaje na Trumpovu politiku, vraća se na ponašanje vlasti koja je djelovala prije Trumpa! Imamo nove aktere; Rusiju, Kinu, Tursku! Nije lako u ovakvoj situaciji rješavati Balkansko pitanje ukoliko se Amerika ne zalaže! Zapad nije razmišljao da će autorativni model postati liberalni, to neće prestati! Imat ćemo kohabitaciju u budućnosti, morat će se raditi na kompromisima!

Senad: Da li bi Vučić potpisao nezavisnost Kosova kada bi dobio nešto drugo?

Sonja: Vučićev primarni cilj su RS i Crna Gora! Amerika i Evropa to neće dozvoliti! Neki akteri u Srbiji se nadaju ratu, misle da je ovo historijski momenat koji moraju iskoristiti! Srbija je postala liberalna demokratija, prvi put dobijate kritike od State Departmenta! Srbija je dobila krila i samouvjerenost da je najvažnija, ta vrsta udovoljavanja Srbiji je pogrešna! EU je prvo trebala da učlani BiH pa onda sve ostale!

Zemlje Zapadnog Balkana su građene kao etnonacionalne države, to je velika konfuzija! Svako ko nešto kaže protiv srpskog nacionalnog programa je izdajica! Nacionalisti se dobro slažu! Nacionalizam je jedina ideologija, koja najduže traje, odustalo se od modernizacijskog potencijala, sada smo u regresiji! Feudalizacija prostora je dovela do toga da svako gleda svoje dvorište! Bošnjački lideri nisu deset godina ništa radili na reviziji, tek nakon isteka revizije su nešto pokušali uraditi, ali je bilo kasno! Bošnjaci nisu iskoristili kapital koji su imali u međunarodnoj zajednici, to je veliki propust! Nismo imali nikakav suštinski odnos od Miloševićeve politike, aktuelna vlast vratila je retoriku 90-tih!

Obnavljaju se stereotipi, to je Miloševićeva politika koja nije nikad prestala! Opozicija nije ulazila u osporavanje te politike! Niko se nije oglasio na političkoj sceni zašto je Kosovo bombardovano! Ukoliko Vučić bude priznao Kosovo, to će biti jak utjecaj Zapada! Interesi moraju biti globalni, ne nacionalni! Žena koju spominje Edi Rama da je napisala „Non paper“ je Holađanka!

Leave your vote