Jedan od najpoznatijih svjetskih filozofa Slavoja Žižek kod Hadžifejzovića: Iza najava Dodikove secesije je duboka apatija!

Jedan od najpoznatijih filozofa u evropi ali i svijetu Slavoja Žižek, gostovao je kod Senada Hadžifejzovića na Face TV-u.

Odmah je naveo da nisu samo pojedinci, već da je čitav svijet je “poludio!”

“Svi znamo šta trebamo uraditi, a nikako da to uradimo! Treba nam globalan pristup, a mi idemo panično ka nacionalizmu! Bosna je koegzistencija triju etničkih entiteta! Neka svi idu svojima! Neka Srbi dobiju RS, Hrvati Hercegovinu, pa šta ostane!”, kazao je.

Ističe da su nacionalne zaokružene jedinice ludilo!

“To što se danas rađa nisu dobre stare nacionalne države, to je nova globalna privatizacija! Za današnje nacionaliste mir u Bosni znači; svakome svoje, granice će biti jasne! To nije rješenje! Uvijek će biti haos! Bosna je izložena ludilu, u najgorem je stanju! Svi se boje islamskog terorizma! Svi identiteti su fluidi! Postmoderna, haotična društvena scena gura nas u trivijalizam!”, dodao je.

Navodi da sve što danas imamo kao autentičnu tradiciju je izmišljeno krajem 19. stoljeća!

“Nema više otuđenja, država pada u civilno društvo! Racionalna država treba nam više nego ikad! Protesti za Davida Dragičevića u Banjoj Luci su odličan primjer protesta bez nacionalizma, to je bila šansa za BiH! Nisam optimista, volim biti pesimista pa se nadam da će neko čudo da se desi! Evropa nije nedužna! Balkan je nesvjesno Evropa! Emir Kusturica nije Balkanac! Prodaje se kao Balkanac kakvog Evropa želi vidjeti!”, ističe.

Upozorio je otvoreno: “Bosanci, nemojte imati ideale da će vam Evropa pomoći: prepušteni ste sami sebi!

“Političari se ne suočavaju s realnim problemima! Vrijeme je okrenuti Marksovu tezu: “Treba da promijenimo svijet!” Nacionalizam je sličan antisemitizmu! Nacionalni neprijatelji imaju sličan pristup kao Hitler! Sve što se radi na Balkanu je brutalno nacionalna, ali jasna logika! Zapadu treba psihoanaliza! Moramo prihvatiti da nema jednostavnih rješenja u starim okvirima! Bosna bi mogla iskoristiti svoju multinacionalnsot kao nešto što joj daje šanse, a ne da to smatra problemom! To je jedino rješenje!

Bosna nije problem, u Evropi je problem! Na sceni je vulgarizacija političkog govora! Dodik je nevjerovatno vulgaran! Ako idemo duboko u podsvijest, svi smo prljavi, svi imamo prljave misli! Kafanske priče postale su dio javnog govora, u tome je problem! Ni sami akteri ne znaju hoće li u Ukrajini biti rata! Volim Sarajevo! Zašto se gradovi ne grade u provinciji?! Berger, Vancouver i Sarajevo su tako izgrađeni!”, naveo je Žižek.

Pogledajte cijelo gostovanje:

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.