Jedna od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj: ‘Da, ovdje su sve kafe 1 euro!’

Stari Grad na Hvaru u nekom je trenutku, bez puno pompe i reklame, postao najpoželjnija destinacija najsunčanijeg otoka. Nema partijanera kao u gradu Hvaru, zanimljiviji su ponudom od uspavane Jelse.

Uličice stare jezgre načičkane su šarmantnim konobama, malim restoranima i dućanima/galerijama. E tu, u jednoj od njih, 20 metara od starogradske rive, je i restoran Nook s ponudom kafe od 1 euro (2 KM).

Da, i mi smo bili uvjereni da su cjenici stari nekoliko godina, ali nisu. Sve kafe u restoranu koji osim nekoliko stolova na kali, ima raskošnu terasu obraslu oleandrima, koštaju tačno toliko – jedan euro. Kratki espresso, dugačka s mlijekom, bijela kafa… čak i ledena kafa. Sve su jedan euro.

Ove sezone kad se kafa na Jadranu jeftinija od 2,5 eura (5 KM) smatra zgoditkom, Nook u Starom Gradu na Hvaru prodaje ju za jedan euro. I ne gube na njoj. Njihova ledena kafa nema sladoleda ni šlaga, ali istu takvu smo u Jelsi platili 4 eura (8 KM).

Kažu, nemaju u cjeniku ove bez dodataka pa je ledena kava – ledena kava, sa sladoledom ili bez. Uz kafu smo dobili vrč vode, led sa strane i rižin čips s finim dipom. Napravio ga je Tonino koji sve voli napraviti sam, kupuje domaće namirnice pa od njih radi umake, začine, granole, čokoladu…Nas dvije, dva eura – 15 kuna (4 KM), piše Jutarnji.

“Kafa je čista zarada, običaj je marža od 75 posto, naša je marža s ovom cijenom 10-15 posto. Jednostavno nam je bilo žao da ova prekrasna terasa koju imamo prije podne bude prazna, za mene je to grijeh, pa sam u dogovoru sa suprugom, počela nuditi kafu za euro. Ista je kafa u februaru koštala 22 kune, sad je dakle 7,5 kuna”, ispričala je za Jutarnji Dajana, vlasnica Nooka.

Nook je u engleskom žargonu riječ za skriveni kutak, zakutak, zavjetrinu. Dajana, koja je u svijet otišla kao izbjeglica iz Sarajeva i njezin suprug, engleski chef italijanskog porijekla Tonino Cataldo, dosad su se vodili instinktom, a ne pomodarstvom.

Prije dvije su godine s prvim restoranom, otvorenim u pandemiji, bili otočki restoran broj 1. na Trip adviseru, zatvorili su ga dok je bio na vrhuncu, otvorili Nook na sadašnjoj lokaciji i počeli ispočetka.

U Dajaninom je životu bilo puno početaka. U 38 godina je živjela u nekoliko zemalja – Velikoj Britaniji, SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi se skrasila na Hvaru.

Kad je kao mala djevojčica iz miješane porodice morala bježati iz Sarajeva, odlučila se jednog dana tamo i vratiti.

“Oduvijek sam htjela kući, ali kad sam se vratila to više nije bilo Sarajevo kakvog sam se sjećala. Prije toga sam živjela u Americi, u Dubrovniku sam na američkom studiju RIT Croatia završila poslovni menadžment. Uglavnom nakon razočaranja u Sarajevo, vratila sam se u SAD, a htjela u Australiju i dobila sam radnu vizu.

Prije odlaska sam htjela još malo u Dubrovnik, gdje mi je živjela sestra. Htjela sam raditi, a još iz Sarajeva sam poznavala chefa koji je u Dubrovniku bio suvlasnik dva restorana, Ispalo je da se on preselio na Hvar, došla sam za njim, zaljubili smo se pa otišli u Englesku, vratili se i evo nas dosad u Starom Gradu”, govori Dajana.

Njihov je restoran jedan od rijetkih na otoku koji radi i zimi.

U ovu su sezonu ušli s 12 zaposlenih jer je “očekivala prošlu godinu”.

“Dvoje sam ljudi morala otpustiti, ostalo ih je 10-ero, sa svih strana svijeta, od Orašja, preko Banja Luke i Švedske do Argentine, Gvatemale i Kolumbije. Neki dan smo u jednom lokalu popili tri kapučina, dva soka od cijeđene naranče i bočicu vode 30 eura (60 KM). Ko to može platiti? Ja zarađujem hvarske pare pa mi je skupo – kaže.

Vjeruje u septembar, kad u Hvar tradicionalno dolaze gosti veće platežne moći. Problema s pronalaskom radnika nema, mnogi su kod nje, njih šestero, drugu godinu zaredom. U vrijeme našeg su posjeta radile Daša iz Ukrajine i Dunja iz Banja Luke. Svima je plaća 1.000 eura (2.000 KM), imaju stan i hranu, petkom je restoran zatvoren pa svi imaju slobodan dan”, kaže Dajana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.