Jelena Trivić sa jako oštrim riječima o Dodiku na Face-u: Žrtvovat će i RS zbog sebe! Dabogda ja ništa ne bila ako bih bila kao on!

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić je gostovala u Bosanskom Vjestniku na Face televiziji, tvrdi: “Dodik je potpuno promašena ličnost!” “Ja sam vrlo otvorena i rekla sam jasno da Dodik ne smije da se krije iza naroda. Prouzrokovao je krize u BiH, zajedno sa drugima. Optužnica je lično protiv njega. S te strane ni Narodni front ni ja mu niti pomažemo niti odmažemo (…).”

“(…) Neka se sam izvlači! Ne priznajemo ga za predsjednika RS-a! Situacija je loša i u BiH i u regionu!”

Trivić: “Dodik uvijek brani svoj sopstveni interes i spreman je da žrtvuje RS i građane za sopstveni interes! Ja sam vrlo otvorena i rekla sam jasno da Dodik ne smije da se krije iza naroda. Prouzrokovao je krize u BiH, zajedno sa drugima.

Optužnica je lično protiv njega. S te strane ni Narodni front ni ja mu niti pomažemo niti odmažemo. Neka se sam izvlači! Ne priznajemo ga za predsjednika RS-a! Situacija je loša i u BiH i u regionu!

Na početku koalicije su se obećavale razne stvari, a danas opet tapkamo u mjestu. Što se tiče državne imovine, to je bila tema i 2006. i 2012. Godine. Ne znam zašto je to pitanje svih pitanja baš sad. Oko toga treba tražiti dogovore, a ne proizvoditi krize, što često rade SNSD i Dodik.

Imali smo dogovor oko te teme 2012. godine i postignut je sporazum – Banjalučki sporazum. Sada se ni oko čega ne može dogovarati i podvlače se crvene linije.

Prijedlog koji dolazi od Komšića i Bećirovića neće proći i oni to znaju. Nije to način; treba sjesti i dogovoriti. Ako se 1995. mogao zaustaviti rat, možemo se i oko ovoga dogovoriti. Možda su za stolom za dogovor pogrešne osobe!

Ta retorika oko hapšenja Schmidta ne bi trebala koristiti ni u BiH ni u regionu – osim onima kojima bi to moglo koristiti da isprovociraju incidente. Ne želim upadati u matricu retrogradnih retorika, koliko god to bilo nepopularno.

Zbog svog jasnog i otvorenog stave, zbog skupova ‘Granica postoji’, shvatila sam da narod više podržava ovu priču, jer im je dosta jezivih priča. Potpuno svjesno i zdravog razuma to prihvataju i bitniji su im porast cijena, goriva i ostanak mladih.

Ove teme treba dominirati u rječniku i narativu političara koji želi dobro svom narodu.

Građani su kaznili Dodika i na prošlim izborima, ali neke druge sile nisu dale da se to dogodi. Zašto CIK nije uveo elektronsko glasanje na prošlim izborima?

Izbori u RS-u bili su sve osim legitimni. Ni tada retrogradne Dodikove retorike nisu imale uporište kod naroda; pogotovo ga nema sada. Otišao je i korak dalje u toj retorici i u konkretnim aktivnostima.

Retrogradne politike koje podsjećaju na nešto što niko ne želi da se opet ponovi nemaju uporišta u narodu i to me iskreno raduje!

Moj princip kada sam išla na izbore je da narod pobijedi Dodika! CIK je priznao falsifikovane izbore, da se brzo formira vlast. Mislili su da će se Dodik promijeniti.

Uvijek sam za to da to učini narod! Uvijek sam za to da o svojoj sudbini odlučuje narod jer je u njemu snaga! Ako hoćete da znate šta ovdje narod želi, pustite ga da odluči o svojoj sudbini!

Odluka o finansiranju prošlih Općih izbora, na kojoj su učestvovale sve stranke, nametnuo je Schmidt, a ne Savjet ministara! Iza Schmidta stoje određene države, ali ne mogu reći da je turista. Turisti ne nameću odluke o finansiranju izbora.

Ne slažem se sa nekim Vašim stavovima u Vašim pitanjima! Država treba biti servis građana, da služi svojim građanima.

Teroristički napad u Izraelu moraju osuditi svi. Kako to ne osuditi? Tu se slažem sa Dodikom, ali oko nekih drugih stvari se ne slažemo.

Dodik se želi dodvoriti Alijevu čestitkom zbog finansijskih potreba; tu je pokazao svoju licemjernost jer je čestitao etničko čišćenje jednog teritorija, što uključuje i pravoslavno stanovništvo!

On je nacionalista kad treba; treba mu pomoć sa svih strana! Gleda da riješi finansijske probleme RS-a gdje god može! Bio je zbog toga i u Mađarskoj!

Optužena sam da sam dobila deset miliona dolara da srušim RS, što mi je smiješno iako apsolutno nije smiješno.

Imate licemjerje level pro; Vlada RS, sve institucije su se zaduživale i kod Svjetske banke i kod MMF-a da bi sada proglašavali stranim agentima neke koje potpuno normalno rade svoj posao.

To govori o fazi u kojoj se društvo i režim RS-a nalaze i žele srušiti malo nas koji ne želimo posustati.

Pobornik sam svih vrsta sloboda; sam duh represije, ograničavanja je degradirajući, odnosno retrogradan. Ja to u osnovi ne podržavam! Pogotovo kada se to vidi u praksi dobija potpuno novu dimenziju!

Građani, narod će uvijek vraćati kredite, plaćajući porez! Da li će Dodik negdje vani, što hoda potpuno nediplomatski, na prosjačenje nešto dobiti, vidjet ćemo. Te politike su na zalasku, samo je pitanje mehanizma na koji će biti sklonjene sa scene – samo bih voljela da ih skloni narod.

Svima nam je u obavezi moramo da tragamo za modalitetima političkog ponašanja i djelovanja kako bi se krenulo naprijed. Nisam ispratila akciju ‘Karton Revolucije’.

Temelj moje politike jeste RS unutar BiH. Ali to nije usmjereno ni protiv koga. Ovdje imate političare koji će to medijski naduvati i stvoriti utisak da tako narod razmišlja. Ovdje se mogu obrisati međuentitetske linije kad ovdje ne bude naroda! To rade Dodik i SNSD, tjeraju narod iz RS-a!

Dodik je za mene poptuno promašena ličnost! Nisam nikada razgovarala sa njim osim u afektu; ne razumijem ga i ne bih voljela biti na njegovom mjestu. Nema pojma kako da predstavlja narod koji misli da predstavlja!”

Pogledajte gostovanje Jelene Trivić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.