Jeste li iznenađeni izjavom Dodika: “Očekujemo da će se izbori raspisati i smatramo da ne treba da se mijenja izborni zakon”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, obratio se medijima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a. Najavio je povećanje penzija i socijalnih davanja u RS-u te komentarisao dnevno-politička događanja.

Dodik je prvo izrazio saučešće porodici ubijenog načelnika policije u Prijedoru i najavio izmjenu propisa kako bi se osigurala i ojačala pozicija policajaca i predvidjele rigorzne mjere za akcije poput jutrošnje gdje je nepoznati počinioc prišao i pucao policajcu u glavu.

Dodik je obavjestio javnost kako je u protekloj godini inflacija rasla 6,9%, pokrivenost uvoza izvozom u RS 94% i da je to “historijski maksimum”. Iznos prosječne neto plate u RS je, kaže, 1.091 KM i cilj je da se do kraja godine dostigne iznos 600 eura.

Najavljeno je i povećanje plata u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja u entitetu.

“Plate u javnom sektoru, javnoj upravi povećaju od 1,8 za 10 posto i da se obezbjedi od strane vlade zakonodavni i pravni okvir za povećanje penzija od 1,7. za 10% i da parira inflatornim kretanjima”, obećao je Dodik.

U SNSD-u smatraju da bi ove mjere skupa sa ukidanjem akciza za gorivo i PDV-a za robu široke potrošnje trebale suzbiti inflaciju i stabilizovati životni standard.

“Mi očekujemo da će se izbori raspisati i desiti i smatramo da ne treba da se mijenja izborni zakon, jer nema koncenzusa u svemu tome”, rekao je Dodik.

Odbijena je mogućnost uvođenja elektronskog glasanja jer prema Dodikovim riječima stranci bi isporučili softver i mogli manipulisati stvarnim rezultatima izbora.

Neki od njegovih prijedloga je da se isključi mogućnost glasanja putem pošte, da mandat pripada strankama i da Narodna skupština RS-a putem većine bira delegaciju u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

SNSD se, kaže Dodik, sprema za veliku izbornu pobjedu i očekuju 50% +1 te dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, te najavljuju u godini nakon izbora promjenu ustava RS-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.