Jusuf Nurkić potpuno otvoreno progovorio kod Senada Hadžifjezovića: “Bog mi je dao priliku koju nikad nisam sanjao da ću imati!”

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić gostovao ja na Face televiziji u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem: “Od dresa Salihamidžića s buvljaka došao sam do NBA!”

“Zavolio sam sport o kojem nikad nisam sanjao! Od prvog dodira s loptom, za pet godina sam došao do NBA! Ne bih mogao u politiku, jer dok se trojica dogovore, četvrti izgubi glavu! BiH je moja zemlja, ja drugu nemam! Organizovat ću turnir i (…)”

“(…) druženje za djecu Srebrenice i Vukovara! Nude mi se dvije opcije: da budem kao Salihamidžić, da odem u svijet i distanciram se od BiH ili da budem kao Đoković ili Zdravko Čolić! Ženim se uskoro djevojkom s kojom sam sedam godina.”

Nevjerovatno otvoren, iskren i ekskluzivan intervju s Jusufom Nurkićem: “Visok sam 2,12 m, imam 129 kg! Prije je bila bitna masa, sada je bitnija brzina i koliko možete trčati! U posljednjih deset godina košarka se mnogo promijenila! Mi Nurkići smo genetski visoki! Nana iz Kladnja nam je dala visinu; bila je visoka 1,9 m, a dedo je bio niži od nje, ali krupan!

Do osmog razreda nisam igrao košarku! Iz vedra neba se stvorio čovjek i rekao da sam ja najbolje dijete u BiH, a jedini dres koji sam tada imao bio je dres Salihamidžića s buvljaka! 2009. sam dobio prvu priliku da igram košarku u Sloveniji! Enes Trnovčević me bukvalno pronašao! Odvodio je djecu koju niko nije htio, koju su smatrali škartom, a pravio im je karijere!

Govorili su mi da sam super, a ja nisam imao pojma šta je košarka! Zavolio sam sport o kojem nikad nisam sanjao, nisam očekivao da ću se time baviti! Od prvog dodira s loptom, za pet godina sam došao do NBA! To je filmska priča! Mi u Bosni imamo filmske priče! Imamo prelijepu zemlju!

Koncept koji je napravljen u BiH ne funkcioniše, jer je napravljen da ne funkcioniše! Imamo status quo u kojem je svima lijepo, osim djeci! Dejton je napravljen da bi se gradio, a ne da bi ostao isti! Ne bih mogao u politiku, jer dok se trojica dogovore, četvrti izgubi glavu! Ne može ovdje biti oružanog sukoba, ali se vode diplomatske igre! Ne libim se nijedne teme, jer nemam oraha u džepu! BiH je moja zemlja, ja drugu nemam!

Oko vrata nosim cvijet Srebrenice! Moj djed je ubijen i našli smo ga u Potočarima! Neshvatljivo mi je da je Srebrenica ostala pusta nakon toliko donacija! To je sramota za sve nas! Pokrenuo sam projekt da napravimo školu u Srebrenici gdje će se moći družiti sva djeca, bez obzira na nacionalnost i vjeru!

Bog mi je dao priliku koju nikad nisam sanjao da ću imati! Imam mogućnost da pomažem i trudim se da pomognem djeci! Za početak savjetujem da počnemo da glasamo! Ako izađemo koliko nas ima, teško će ukrasti!

Mnogo naših ljudi u dijaspori nema validan pasoš! Napravljena je diskonekcija s tim ljudima iako mnogo pomažu! U BiH sportisti nemaju uslove! Ako se stvore uslovi, djeca će biti uspješni sportisti! Ne možemo očekivati da nam djeca igraju za BiH, kad se sami finansiraju! Nana mi je dala ime Jusuf po svom bratu koji je poginuo 1994.!

Nude mi se dvije opcije: da budem kao Salihamidžić, da odem u svijet i distanciram se od BiH ili da budem kao Đoković ili Zdravko Čolić! Ja jesam Bosanac i Hercegovac i Bošnjak, ali sam uz svakoga ko voli ovu zemlju! Da nije bilo Armije RBiH, ne bi bilo ni BiH! Puno toga se dešavalo, ali naši sportisti su često šutjeli! Kod mene nema nazad, samo naprijed! Što više ulažete u tijelo i glavu, više ćete imati!

Pare su sloboda, ali pare ne određuju ko je kakva osoba! Supruga i ja smo se pronašli, vjerujem, iz drugih razloga! Ženim se uskoro djevojkom s kojom sam sedam godina! Organizovat ću turnir i druženje za djecu Srebrenice i Vukovara! Mislim da se ta djeca najbolje mogu razumjeti”.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.