Kabinet kancelara Njemačke Olafa Scholza se otvoreno oglasio o vetu Željke Cvijanović

Tokom posljednjeg sastanka Berlinskog procesa u Berlinu u novembru prošle godine čelnici zemalja regije potpisali su, tri sporazuma, među njima je i onaj o priznavanju ličnih karata među zemljama Zapadnog Balkana. Sporazumom je predviđeno da Bosna i Hercegovina i Kosovo, međusobno priznaju lična dokumenta.

Tri sporazuma su se našla na dnevnom redu Predsjedništva u paketu, a predsjedavajuća Željka Cvijanović je preglasana, sporazumi su usvojeni, te je uložila veto NSRS, a taj veto podržala je jučer na vanrednoj sjednici Narodna skupština Republike Srpske.

Kao razlog za stopiranje ratifikacije ovog sporazuma navela je trenutno stanje ljudskih prava na Kosovu.

Uz to je dodala da je bila protiv da se odlučuje u paketu i o diplomama, te priznavanju kvalifikacija, za šta bi da se odvojeno izjašnjavalo, kaže glasala.

Danas poručuje, druga dva sporazuma iz paketa staviće ponovo na dnevni red.

Stav o ovome i kako će to utjecati na cijeli sporazum i njegovu provedbu, te da li će biti ikakvih posljedica za Bosnu i Hercegovinu, podijelili su sa N1 iz kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholz.

“Njemačka vlada žali zbog kašnjenja u pogledu ratifikacije sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa u Bosni i Hercegovini. Ovi ugovori bi mogli biti kamen temeljac regionalne saradnje – sa opipljivim koristima za sve građane.

Države partneri, među kojima je i Srbija, već su ratifikovale sporazume.

Uvjereni smo da regionalna ekonomska saradnja, zasnovana na standardima EU, čini region atraktivnijom lokacijom za ulaganja za njemačka i evropska preduzeća, ali i doprinosi ekonomskom rastu i povezivanju sa jedinstvenim evropskim tržištem”, istaknuli su iz kabineta Scholza.

Podsjećaju da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen istakla fundamentalni značaj zajedničkog regionalnog tržišta za daljnju integraciju Zapadnog Balkana u EU tokom govora na konferenciji Globsec 31. maja.

“Njemačka nije potpisnica ovih sporazuma i samim time nisu pogođeni naši građani.

Međutim, redovno smo u kontaktu sa njemačkim preduzećima koja su zainteresovana za ulaganja u regionu i imaju veliki interes za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta.

Veoma smo zabrinuti da će Bosna i Hercegovina ovdje zaostati i stoga se nadamo da će svi političari u Bosni i Hercegovini konačno ekonomski razvoj svoje zemlje i evropske integracije staviti iznad ličnih interesa”, zaključuju iz kabineta Scholza.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.