Kabinet premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nakon skandala u Sarajevu i nepoštivanja institucija BiH: Nema sastajanja niti kontakata s Komšićem

Iz kabineta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića rečeno je da je “konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH”. Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Dodaju i da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Komšić i Plenković prilikom jednog od susreta

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH zbog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je najavljeno da će prisustvovati.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Nakon toga, delegacija Evropske unije predvođena predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem stigla je u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dočekala ih je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gdje će potom održati sastanak.

Von der Leyen, Rutte i Plenković će, osim sa Krišto, imati sastanak i sa njenim zamjenicima u Vijeću ministara BiH kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Inače, sastancima u zgradi Parlamentarne skupštine von der Leyen i Rutteu se pridružio Plenković nakon što se jutros nije pojavio na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH.

Planiran je i sastanak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, evropski zvaničnici bi se trebali obratiti i medijima.

Hrvatski premijer je jučer stigao u Sarajevu i održao sastanak s delegacijom Islamske zajednice u BiH i vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem sa saradnicima , a zatim i večerao u Sarajevu sa delegacijom HDZ-a koju je predvodio Dragan Čović.

Nizozemski premijer Mark Rutte jučer je, nakon dolaska u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji nizozemskog ambasadora u Henka van den Doola, posjetio Memorijalni centar Srebrenica, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Ursula von der Leyen kasno sinoć je stigla u glavni grad BiH, a ona će pored spomenutih sastanaka imati i razgovore s predstavnicima civilnog društva.

Posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.