Kakva bruka i sramota Dragana Čovića, pravo poniženje, mediji bruje: U dva od ukupno tri kantona sa hrvatskom većinom još nije formirana vlast

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nema službenih pregovora nego traju takozvana „tiha pregovaranja“ – barem tako saznajemo s terena. No, to ništa ne znači u praksi jer vlasti još nema i čini se da će ovaj dio Hercegovine ući u jesen s vladom u još jednom tehničkom mandatu – javlja Federalna televizija.

U kolovozu (augustu) se ništa značajno nije desilo kada je riječ o dogovorima o uspostavi nove izvršne vlasti.

Volja građana je, nažalost, na čekanju već više od 10 mjeseci.

„Činjenica da u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10 nemamo vlast treba nas zabrinuti, treba preuzeti odgovornost za to.

HDZ kao stranka pobjednica ima za to odgovornost i pokušavamo s partnerima pregovarati“, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

No, nema ništa službeno osim sporadičnih druženja uz kafu. Već mjesecima je tako.

Ni posljednji službeni sastanak koji su koncem srpnja (jula) organizirali iz HDZ-a 1990, a kojem se odazvao samo SDP bez HDZ-a BiH i Republikanaca, nije napravio nikakav značajniji pomak.

„Zašto se sastanku nisu odazvali neki koji su bili pozvani, mišljenja sam da niko apsolutno nema luksuz da se ne odaziva na sastanke za formiranje nove vlade“, poručio je Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNK-a.

Visoki predstavnik je jednom od intervjua dao naslutiti da bi se i OHR mogao uključiti u proces formiranja vlasti u HNK-u.

„Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da se ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su kanton ili država na prvom mjestu, mogu se dogoditi određene političke odluke.

Ne mogu se dobiti bodovi za EU ako se pri svakoj poteškoći u zemlji moli ili poziva visoki predstavnik da riješi to pitanje.

Visoki predstavnik je u posljednje dvije godine dokazao da je spreman donositi teške odluke“, poručio je Christian Schmidt.

„Prije mjesec-dva govorio sam kako smo tu negdje, ti pregovori idu, ali stalno su u nekoj taktici usporavanja ili osporavanja.

Bit ću, kao i obično, optimističan da je došlo vrijeme da to potpuno završimo u oba kantona“, istaknuo je Čović.

U ovoj sedmici bi se mogli, kako saznaje FTV, dogoditi – istina – neslužbeni stranački sastanci.

No, pouzdanih potvrda nema. Republikanci i DF su i dalje stava da će biti opozicija. Sve su kombinacije moguće, pa i one o široj koaliciji kako su to neki govorili i na početku pregovora, a koju bi činili HDZ BiH, SDA i SDP.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.