Kakva poruka Senada Šepića, bez pardona: Na prijedlogu HDZ-a o izmjeni Izbornog zakona treba pisati Dragan Čović

O Izbornom zakonu, zaoštravanju političke situacije u zemlji, te refleksijama poraza desnice u Francuskoj i Sloveniji, za N1 govorio je Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, koji je dio koalicije „Država“ okupljene pred predstojeće izbore u BiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Kluba Bošnjaka povukli su danas vitalni nacionalni interes na izmjene Izbornog zakona BiH, a koje je predložio HDZ BiH.

Kaže da je i prijedlog zakonskog rješenja koje je predložio HDZ BiH koncipiran tako da je po mjeri Dragana Čovića.

“Zato što pravi još veći problem od ovoga što imamo. Koncipiran je tako da samo još na njemu ne stoji ime Dragan Čović.

Treba još staviti na kraju ‘Mora biti Dragan Čović. To je diskriminatorski za druga dva člana Predsjedništva”, govori Šepić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović mišljenja je da će Ustavni sud BiH odgovoriti da ovo nije povreda vitalnog nacionalnog interesa.

“Ovo je samo za svoje birače da kažu, evo vidite, vi ste ugroženi, vi ne možete imati svog člana Predsjedništva, držite se uz mene jer će sve otići u minus itd… Sve teme idu u drugi plan”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ulazak Finske i Švedske u NATO uslovljava usvajanjem Izbornog zakona BiH.

“To je neodgovorno, neozbiljno. To je dnevna upotreba ovog pitanja. Ovo što Milanović radi nema veze za socijaldemokrartijom.

Način na koji gradi tu politiku retrogfradnu šteti Hrvatskoj, ali i BiH. To ćemo riješiti ako ćemo uvažavati jedni druge. Moraju se poštovati institucije države”, kaže Šepić.

Ako ostane ovakvo stanje, nameće se pitanje hoće li biti izbora u oktobru.

“Izbora će biti. Oni nemaju snagu da dovedu to u pitanje. Obezbijedit će se sredstva. Visoki predstavnik bi to mogao uraditi.

To će mnogima biti alibi za izbornu kampanju, da nisu zadovoljenja prava. Mostar im je bio probni balon pa si digli na drugi nivo. HDZ nema pravu opoziciju. Blokiraće opet rad institucija”, ističe Šepić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.