Kakva šamarčina politici HDZ-a koju provodi Dragan Čović, Željko Komšić jasan: “Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u propast nakaradne politike”

Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini Evropske narodne stranke na današnjem Kongresu ovog tijela izbačen je termin “legitimno predstavljanje”, za kojeg se zalaže HDZ.

Ovaj potez EPP-a ocijenjen je kao veliki poraz i šamarčina politici koju forsira stranka Dragana Čovića.

O ovoj odluci EPP-a oglasio se član predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je ovo ocijenio kao “propast nakaradne politike” HDZ-a.

“Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano ‘legitimno predstavljanje naroda’, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike.

Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine.

HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog ‘legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda’ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina će kad – tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki”, poručio je član predsjedništva BiH – prenosi Radio Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.