Kakve riječi kultnog reprezentativca Hrvatske: Ni Mourinho ne bi mogao ništa u BiH. Ovo s Barbarezom je najbolja stvar

Tektonske promjene u reprezentaciji izazvale su veliku pažnju i u regionu. Nakon što se u baražu protiv Ukrajine sve srušilo kao kula od karata, dalo se naslutiti da će i Savo Milošević doživjeti sudbinu svojih prethodnika i ekspresno napustiti kormilo, no gotovo niko nije očekivao da će na njegovo mjesto doći Sergej Barbarez. Nekadašnji kapiten i ljubimac navijača se sa selektorskom pozicijom dovodio i ranije u vezu. Trenersko neiskustvo mu je bilo kamen spoticanja, no u N/FSBiH odlučili su sada da poslušaju glas javnosti i popularnom Barbi povjere u ruke reprezentaciju sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i spasi što se spasiti može.

Funkciju u vidu direktora svih selekcija dobio je i Emir Spahić, a narednih dana bi trebalo biti poznato i koji će se još proslavljeni igrači naći u Barbarezovom stručnom štabu.

O novom selektoru Zmajeva za Reprezentacija.ba portal ekskluzivno je govorio Ivica Olić. U karijeri tokom koje je igrao za Bayern, bio sudionik dva finala Lige šampiona, hrvatski as je također dijelio svlačionicu u HSV-u sa popularnim Barbom s kojim u Hamburgu često odigra i partiju basketa.

–Priča između Barbareza i reprezentacije trajala je dugo, upoznat sam prilično s obzirom na to da obojica živimo u Hamburgu i da se često vidimo, razgovaramo…

Mislim da je ovo sada najbolji trenutak i za Barbareza i za BiH. Već nekoliko godina vlada kriza, treneri su se mijenjali kao na traci, probalo se i sa strancima.

Jednostavno, napretka nije bilo i upravo sada potreban je bio neko kao što je on. Čovjek je legenda bh. fudbala, vole ga navijači, cijelu situaciju zna u dušu i zna šta je potrebno. A u ovom trenutku najviše od svega, po meni, klima i zajedništvo koje je krasilo reprezentaciju u njegovo vrijeme – kaže Ivica Olić za Reprezentacija.ba portal.

Koliko god zvučalo čudno, Barbarezu će ovo biti prvo trenersko iskustvo u karijeri. Igračima će pokušati usaditi želju za igranjem za nacionalni tim. U prošlosti je upravo to često bio problem.

– Hoće li trenersko neiskustvo biti problem? Ni najmanji. Brzo će se uhodati. To što nije radio ne znači da je fudbal pustio niz vodu, kažem to iz razloga što sam mnogo vremena provodio s njim i znam koliko je bio uključen u sve, koliko je pratio nastupe igrača ne samo u Njemačkoj već i u Evropi.

Kada radiš u reprezentaciji to je više menadžerski posao, puno je važnije na najvišu razinu podići motivaciju igrača i usaditi im tu želju da se bore za taj dres. Ništa se ne bi dogodilo i da je Mourinho došao za selektora kada do sada stvari nisu funkcionisale onako kako bi trebale. Ako neko može uspjeti u ovoj priči, onda je to Barbarez.

Prije nekoliko dana smo ‘pretresli’ igrače koji igraju za reprezentacije, koji bi mogli igrati… Vidio sam da tu ima materijala i da se može napraviti selekcija koja će biti konkurentna, ako ne za sljedeće kvalifikacije, onda za one naredne. Bez dileme.

Model za koji su se opredjelili u N/FSBiH u Hrvatskoj je prisutan već godinama. Tako se u stručnom štabu Zlatka Dalića nalazi upravo Ivica Olić zajedno sa Marijom Mandžukićem, Vedranom Ćorlukom…

–Ne ide bez toga. Kada je reprezentacija u pitanju, tu moraju biti ljudi koji znaju šta je nositi taj dres, šta je dobra atmosfera… Nije to samo kod nas prisutno. Vidio sam da je i Matjaž Kek u Sloveniji okupio također poznata imena, i to ona koja su relativno skoro završila karijeru. Ovo s Barbarezom je šansa da se fudbal u BiH postavi na zdrave temelje.

On je sam, koliko sam pratio, rekao da reprezentacija neće biti skup onih najboljih već onih koji najviše žele. Oni koji bi na jedno okupljanje došli, na drugo ne bi i slično, vjerovatno će se sami odstraniti, ali najvažnije je raditi na atmosferi i da igračima bude za ponos da igraju za svoju zemlju. Neće biti lako.

Već prije Evropskog prvenstva biće teške dvije prijateljske utakmice, pa odlični protivnici u Ligi nacija. Nekada neće sve izgledati kako biste željeli. Treba biti strpljiv.

I Olić je relativno “svjež” u trenerskom poslu. Prije Hrvatske radio je kao trener samo u CSKA iz Moskve u kojem je, zanimljivo, tražio da mu jedan od pomoćnika bude Elvir Rahimić.

–Da sam ostao tamo i da se nastavila saradnja, siguran sam da bi Elvir bio u mom timu jer to je čovjek koji je u Moskvi živio godinama i koji dobro poznaje klub, ligu, jezik… Mi se znamo iz igračkih dana. Kada imaš osobu kao on pored sebe, znaš da imaš čovjeka od povjerenja koji je uvijek tu za tebe. Siguran sam da će i Sergej okupiti dobre ljude oko sebe. To je važan faktor da bi imao dobre rezultate.

Za Bosnu i Hercegovinu ga vežu brojne stvari. Menadžer iz igračkih dana mu je iz Sarajeva, a sve svoje uspjehe, privatne i poslovne, slavi uz Halida Bešlića.

–Volim njegove pjesme, pjevao mi je i na rođendanu… Nadam se da će biti prilike da uskoro i dođem.

Volio bih baš pogledati neku od utakmica, biće zanimljivih, ali sve zavisi od toga kada će Hrvatska igra i hoće li se poklopiti datumi. Vidjet ćemo, uglavnom – planiram, poručio je Ivica Olić koji, gdje god je igrao, nije ostavljao nikoga ravnodušnim.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.