Kakvo će mu sad opravdanje biti? Čović odluku Inzka o zabrani negiranja genocida nazvao “simboličnom”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u petak međunarodnoj zajednici da ako želi nešto uraditi da to treba uraditi temeljito, a ne sa nekim alibijem u džepu.

Ili, kako dodaje Čović, “neka nas puste da na jedan korektan i demokratski način preuzmemo odgovornost i napravimo iskorak”.

“Ovako svi igramo neku alibi politiku vjerujući da će neko za nas nešto uraditi”, zaključio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović se danas osvrnuo i na “simbolične” odluke visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, bivšeg – Valentina Inzka i sadašnjeg – Christiana Schmidta. Upitao je međunarodnu zajednicu zašto onda nije sve urađeno kroz nametnute odluke.

“Uglavnom ste uradili simboličnu stvar. Jednom ste to uradili kroz ime Valentina Inzka, a neki dan kroz ime Christiana Schmidta. Moje pitanje je zašto sve niste uradili kroz nametnute odluke i da imamo evropski put i drugačije uređenje Bosne i Hercegovine.

I drugačije odnose po Ustavu. Ako već imate ovlasti, uradite to i preuzmite odgovornost. Bojim se da je to mrcvarenje koje nema kraja”, zaključio je Dragan Čović – javlja N1.

Podsjećamo, “simbolične” odluke su, kako ih naziva lider HDZ-a BiH, Inzkovo korištenje bonski ovlasti kako bi nametnuo zabrane i kažnjavanje negiranja genocida u BiH, kao i odluka Schmidta za izmjenu i dopunu Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Inače, Čović je u danas u Mostaru najavio kako će njegova stranka sljedeći utorak uputiti zahtjev da Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku razmatra izmjene Izbornog zakona.

Ako se usvoje, dodao je Čović dalje, onda će izmjene Izbornog zakona ići na Zastupnički dom.

U slučaju da CIK raspiše izbore?

U slučaju da CIK raspiše izbore, Čović je poručio kako će HNS zauzeti “jasan stav”.

“Moj stav je da zadržimo zajedništvo. Dogovorili smo se da onog trenutka kada CIK donese odluku, da sve stranke imaju svoj stav i da sjednemo svi i kao HNS donesemo najvrijednije odluke za naše ponašanje.

Dok mi pokušavamo riješiti pitanje Izbornog zakona, stranke u Sarajevu se bave izbornom kampanjom, oni biraju člana Predsjedništva. A mi i dalje pokušavamo riješiti probleme. Vjerujemo da ne postoje uslovi za raspisivanje izbora”, ponovio je još jednom svoj stav Dragan Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.