Kandidat za premijera Hrvatske: “”Upozorenje” Bošnjacima, Komšića proglasiti personom non grata”

Potpredsjednik hrvatske parlamentarne stranke Most Nikola Grmoja rekao je da, ako se u Bosni i Hercegovini nastavi sa “preglasavanjem Hrvata”, Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego da “zateže” odnose sa Bošnjacima. Grmoja je rekao da su odnosi Hrvata i Bošnjaka ključni za stabilnost BiH i da će, ako bude izabran za premijera Hrvatske, raditi na njihovom otopljavanju, ali samo ako se prestane sa “preglasavanjem Hrvata”.

“Radiću na otopljavanju odnosa ako se ta klima prema Hrvatima bude mijenjala i prestane sa preglasavanjem.

Ako to ne bude tako, onda Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego da ih zateže”, rekao je Grmoja novinarima u Mostaru.

On je podsjetio da je njegova stranka u Hrvatskom saboru pokrenula inicijativu da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Hrvatskoj bude proglašen personom non grata.

Inače, Hrvatska republikanska stranka BiH i MOST-a iz Hrvatske danas su u Mostaru zvanično najavili svoje učešće na izborima za Sabor Republike Hrvatske u izboru za 11 izbornu jedinicu čiji je nosilac Slavko Zovko te najavili snažniju borbu za Hrvate iz BiH.

Lider HRS-a Slaven Raguž je kazao kako će listu MOST-a činiti 14 članova HRS-a i da je to samo jedan rezultat kontinuiteta saradnje ali i rezultat jedne konstruktivne politike koja ide u smjeru osluškivanja onoga što Hrvati žive i svjedoče ne samo u BiH nego i van Hrvatske, što su radili i u proteklom mandatu.

“Ključno je da nam niko ne smije i ne može diktirati politiku sa osvrtom na Hrvate u BiH, nego ta komunikacija mora biti dvosmjerna. Niko od nas ne može znati šta i kako mi živimo i u kojom okolnostima živimo i kako se trebamo i moramo ponašati.

Nažalost politika Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH svela se na politiku dvoje stranke što je pogubno. Rezultat svega toga je činjenica da se ništa nije napravilo po pitanju ustavno-pravne neravnopravnosti i nejednakosti hrvatskog naroda u BiH i svi diplomatski uspjesi koji su napravljeni, u biti nisu nikakvi diplomatski uspjesi, nego mogu biti dugoročno štetni po Hrvate u BiH”, rekao je Raguž – javlja Klix.ba.

Potpredsjednik MOST-a i kandidat za predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nikola Grmoja je kazao kako je MOST protekle četiri godine bio autentični glas Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom Saboru i da njihovi zastupnici sa ponosom mogu hodati Mostarom i svim mjestima gdje žive Hrvatski izvan Hrvatske.

“Mogu bez lažne skromnosti reći da smo više učinili za Hrvate u BiH i izvan Hrvatske mi iz oporbe, nas osam zastupnika MOST-a, nego troje zastupnika koje je izabrano većinski u BiH, a i nešto glasovima iz dijaspore. To treba mijenjati, mi smo osluškivali potreba našeg naroda izvan Hrvatske i u BiH, a u tome nam je puno pomogla koordinacija i saradnja sa HRS-om koji je, slobodno mogu reći bio u BiH autentični predstavnik hrvatskog naroda.

Nije im lako bilo djelovati, znamo da je političko djelovanje ovdje puno teže nego u Hrvatskoj, zbog neriješenog nacionalnog pitanja i neravnopravnosti Hrvata.

To puno utječe na sam izborni rezultat HRS-a ali uživaju simpatije, to znam jer sam s njima obilazio sva područja gdje žive Hrvati, a u Hrvatskom Saboru sam zahvaljujući njima otvorio brojna pitanja”, rekao je Grmoja.

On je poručio svim Hrvatima izvan hrvatske da će nastaviti u istom intenzitetu, samo ovoga puta kako je naglasio, kao Vlada Republike Hrvatske.

Nosilac liste za 11 izbornu jedinicu Slavko Zovko je naglasio da su kao opozicija problematizirali brojna pitanja koja opterećuju život običnog čovjek u Bosni i Hercegovini, te da će u tom duhu i nastaviti.

On je pozvao sve Hrvate izvan matične zemlje da izađu na izbore i pokažu da im je važno ko ih predstavlja i da se njihov glas čuje.

Predstavnici opozicionih stranaka su kazali kako ne treba očekivati da na dan izbora u Hrvatskoj bude neradni dan u BiH, kako je to najavio lider HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.