Kao da se ništa nije desilo: Selektor Zmajeva Irfan Smajlagić oduševio, “hladan kao led” nakon sjajnog uspjeha i vjerovatnog plasmana na EURO

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovina ponovo se plasirala na Evropsko prvenstvo, 99,9 posto to sigurno možemo reći. Tri senzacije trebaju da se dese i naš poraz od Crne Gore da to ne bude tako – piše Sportsport.ba.

Večeras nam je taj veliki uspjeh donijela pobjeda u Cazinu protiv Slovenije (27:26), a nakon utakmice izjavu je, hladan kao led i ne pokazujući na svom licu mnogo emocija, dao selektor Irfan Smajlagić.

“Rezultat je građen na osnovu naših igara. Stvaramo selekciju, sistem igre neovisno o protivniku. Ako ne podižete sebe, ne dođete na određeni nivo, ne možete očekivati od protivnika da on bude slabiji”, rekao je Smajlagić pa nastavio:

“Na osnovu svog rada gradimo rezultat. Okolnosti su uvijek drugačije. Mislim da i bazični moramo biti. Napredovati.”

Naša selekcija je u večerašnjoj utakmici imala 11:7 odnosno +4 u jednom momentu, nakon čega je Slovenija iskoristila sedam vezanih napada, a u drugom dijelu je išla do maksimalnih +3.

Sve smo to uspjeli prebroditi i na kraju odbraniti jedan napad gostiju, te proslaviti veliku pobjedu. O toku večerašnjeg meča Smajagić je rekao:

“Govorimo o vrhunskim ekipama. Igra se 60 minuta i dovoljno je da uđete u crnu rupu od dvije-tri minute i umjesto jedan, četiri razlike gubite. To nam se desilo i u Sloveniji.

To i jest kvaliteta jedne ekipe, reprezentacije, odnosno igrača. Takav sistem uvesti u ekipu, imati određen profil igrača i da oni razumiju kako trebaju reagovati u takvim utakmicama.”

Naredni meč i posljednje kolo naše rukometaše očekuje za tri dana na gostovanju kod Crne Gore.

“Bit će puno lakše. S ovom pobjedom smo se plasiralo na EP. Taj jedan psihološki pritisak na mentalni sklop bit će odstranjen, ali i dalje idemo da zadržimo taj kontinuitet stvaranja ekipe, stvaranja sistema igre, selekcije igrača, tako da mislimo da će biti malo lakše mentalno, ali da će fizički biti zahtjevno i putovanje i utakmica”, zaključak je Irfana Smajlagića – prenosi Sportsport.ba.

U trenutnoj situaciji naša selekcija je na tabeli najboljih trećepalsiranih druga sa dva boda kao i Farska Ostrva i samo nas dvije-tri senzacije u posljednjem kolu mogu odvojiti od plasmana na EURO.

Podsjetimo, EURO 2024. igra se u Njemačkoj i nadamo se da će se tamo pored rukometaša naći po prvi put i bh. fudbaleri.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.