Kap je prelila čašu, Branislavu Borenoviću “puna kapa svega”: “Predstavnici vladajuće SNSD-SDA i HDZ osovine po ovom pitanju se mogu dogovoriti samo da se ništa ne dogovore”

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a vrlo žustro je reagovao nakon rasprave o izbornom zakonu.

„Jučerašnja sjednica interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona pokazala je ono čega smo se pribojavali – predstavnici vladajuće SNSD-SDA i HDZ osovine po ovom pitanju se mogu dogovoriti samo da se ništa ne dogovore i da odugovlače proces, jer im ovakav Izborni zakon očigledno odgovara. Kada bi se i sada dogovarali kao što raspoređuju fotelje, kupuju nove loksuzne automobile i koriste sve privilegije, vrlo brzo bismo imali prijedlog novog zakona“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da su predstavnici opozicije u ogromnoj manjini u interesornoj grupi, buduće da je od četrnaest članova deset iz stranaka na vlasti, ali da ga ta činjenica neće pokolebati da se zalaže za unapređenje zakonodavstva i izbornog procesa:

„Mi samo tražimo fer, poštene i zakonite izbore. Insistiramo na uvođenju optičkih čitača i video nadzora na glasačkim mjestima, te da se onemogući fiktivnim političkim partijama i kandidatima da imaju svoje članove biračkih odbora. Potrebno je naći mehanizme da se mandatima ne trguje, te tako umanji mogućnost političke korupcije, izborni cenzus povećati na pet posto, te ukinuti ovakav način glasanja putem pošte, koje je potpuno iskompromitovano“, ističe Borenović.

Komentarišući neprihvatanje prijedloga da predstavnici CIK BiH učestvuju u radu interresorne radne grupe, Borenović kaže da je očigledna frustriranost vladajućih stranaka tom institucijom:

„Dok je CIK bio poligon gdje ostvaruju svoje izborne želje, bio im je prihvatljiv. Danas, kada je ta institucija konačno počela da radi svoj posao i u skladu sa važećim zakonom pokušava da normalizuje izborni proces, ne mogu ni prisustvovati sjednicama radne grupe za izmjenu Izbornog zakona. Jasno je da je ponavljanje izbora u Doboju, zahvaljujući čemu je otkrivena izborna krađa ogromnih razmjera, izazvalo ogorčenost vladajućih, jer nisu navikli da igraju po pravilima“, dodaje Borenović.

On ističe da će tražiti stalno prisustvo medija na sjednicama Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona:

„Javnost mora biti upoznata sa radom ovog tijela. Transparentnost djelovanja je u slučajevima Anketnog odbora Narodne skupštine RS za utvrđivanje činjenica vezanih za stradanje Davida Dragičevića, kojim sam predsjedavao, kao i javnost rada Privremene istražne

„Javnost mora biti upoznata sa radom ovog tijela. Transparentnost djelovanja je u slučajevima Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske za utvrđivanje činjenica vezanih za stradanje Davida Dragičevića, kojim sam predsjedavao, kao i javnost rada Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, značajno su uticala ili trenutno utiču da ova radna tijela imaju rezultate. S tim u skladu, uvjeren sam da je neophodno omogućiti prisustvo medija sjednicama ove interresorne radne grupe“, zaključuje Borenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.