Kapiten Edin Džeko aludirajući na težak period kroz koji prolazi naš nacionalni tim: “Najbitnija je Bosna i Hercegovina…”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Bilino polje u Zenici odigrati i drugi prijateljski susret planiran za ovaj ciklus.

Izabranici Ivayla Peteva za protivnika će imati selekciju Luksemburga, a naš tim ovaj meč dočekuje u dosta teškoj situaciji nakon poraza od Gruzije od prije četiri dana, ali i sa četiri poraza u nizu.

Ipak, pred večerašnji meč oglasio se kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko koji je poslao poruku svim navijačima.

“Najbitnija je Bosna i Hercegovina. Uvijek bila, uvijek bit će”, napisao je Džeko aludirajući na težak period kroz koji prolazi naš nacionalni tim.

Zmajevi meč protiv Luksemburga igraju večeras na Bilinom polju u Zenici sa početkom od 20 sati i 45 minuta. Direktan prijenos možete pratiti na Novoj BH.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na današnji dan prije 13 godina odigrala je kvalifikacioni susret za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine protiv selekcije Belgije.

Meč je odigran na Cristal Areni, pred 20.800 navijača u Genku, a jedan čovjek postao je idolom nacije – njegovo ime je Edin Džeko.

Bosne i Hercegovine tada predvođena legendarnim Miroslavom Ćirom Blažovićem razbila je snažnu Belgiju sa 4:2, a Džeko je golom i asistencijom bibo bitan dio pobjede, a dobio je i nadimak koji nosi i dana danas – Dijamant!

Njega mu je podario komentator Marjan Mijailović koji je tadašnji susret prenosio zajedno sa povrijeđenim Vedadom Ibiševićem.

Povela je Bosna i Hercegovine na veliko iznenađenje fudbalske javnosti u sedmoj minuti. Poveo je Senijad Ibričić akciju Zmajeva, Zvjezdan Misimović u svom stilu proigrao Džeku, koji je pogodio rašlje gola Stijna Stijnena.

To je bio i rezultat prvog dijela, a Belgija je u 65. preko Mouse Dembelea izjednačila rezultat. Uvukla se tada već pomalo bojaznost među naše navijače, ali su “ratnici” Ćire Blaževića odlučili pokazati da je to njihova noć, te su meč riješili u svega 12 minuta.

Jahić je u 74. minuti pogodio nakon druge asistencije Zvjezdana Misimovića, Zlatan Bajramović u 81. postigao svoj prvi gol u tadašnjim kvalifikacijama, da bi Zvjezdan sjajnu partiju krunisao i golom u 86. minuti.

Sve što su Belgijanci uspjeli do kraja jeste gol sa bijele tačke Wesleya Soncka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.