Kaže da se ne boji: Predsjednik NSRS gostujući kod Hadžifejzovića žestoko isprozivao visokog predstavnika Christiana Schmidta

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić gostovao je sinoć u vanrednom izdanju Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića, prozvao je visokog predstavnika: “Ako Schmidt želi da izazove krizu može donijeti odluku! Gdje će objaviti odluku?! Njegove odluke nama u RS-u ništa ne znače!”

Stevandić o proslavi 9. januara: Zlatko Lagumdžija dolazio na 9. januar, svi su dolazili, muftije, ambasadori, svi i sve je bilo u redu! I sad kad nam brane da proslavljamo 9. januar mi moramo da ga slavimo tri puta jače!

Dodik možda računa na smjenu! Nećemo otcjepljenje i sukob! Nema igre sa međuetitetskom linijom! Nema sukoba! Ima samo dogovor! EU nam je prioritet!

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a: Helezova priča o planu B mi je kao neka kafanska priča! Došli smo do tačke kada moramo da se poravnamo i dogovorimo, krenuli smo od imovine!

Zlatko Lagumdžija dolazio na 9. januar, svi su dolazili, muftije, ambasadori, svi i sve je bilo u redu! I sad kad nam brane da proslavljamo 9. januar mi moramo da ga slavimo tri puta jače! Možemo razgovarati i o rasporedu sudija u Ustavnom sudu BiH prema popisu stanovništva! U redu nam je da Ustavni sud BiH ima četiri Bošnjaka, tri Srbina, dva Hrvata, ali da se ne može odlučivati bez bar jednog Srbina ili Hrvata!

Nema više visokog predstavnika! Šta nam može sa sankcijama?! On se ne pita! Ako želi da izazove krizu može pokušati da donese odluku, ali je ne može realizovati! Ako donese odluku o suspenziji odluka NSRS gdje će ih objaviti?!

Važit će samo u njegovom kabinetu u Sarajevu! RS ne vodi u sukob! Schmidt ne može zabraniti da NSRS donosi zakone! Za nas ništa ne znače Schmidtove odluke! Mi nismo stvorili problem, već dali rješenje! Mi nećemo ništa van etitetske linije! Nama je prioritet EU, brže bi se dogovorili u EU! Ko je pozvao da idemo sa Rusijom?!

Hoću da mi se unuci rađaju u RS-u, pa i u BiH! Hoću da se dogovaramo, a ne da idemo u sukobe! Donosimo odluke koje su institucionalne, pravne i demokratske!

Kao predsjednik NSRS sam odgovarao na sve pravne akte Ustavnog suda! Najviše neizvršenih odluka Ustavnog suda je u Federaciji! Ne pozivamo na disoluciju! Nikada nisam rekao otcjepljenje da nisam čuo ukidanje! Nećemo sukob! Nema igranja sa međuetitetskom linijom! Jedina etitetska neslaganja su Ustavni sud BiH i OHR! Da hoćemo secesiju mi bi to objavili! Mi se branimo!

Schmidt može da proba da nas smijeni! Ne bi imalo nikakvog efekta! Možda Dodik na to računa, jer bi to napravilo koheziju u RS-u! Schmidta sam prekrižio kada se sastao sa Kurtijem! Građanine Schmidte jesi li normalni?! On može zakuhati samo u Federaciji! Ono što je uradio u Federaciji nikada ne bi prošlo u RS-u! U RS-u nema visokog predstavnika!

Hadžifejzović: Ustavni sud nije entitetsko pitanje! OHR je sam rekao da će otići odavde kada se ispune uvjeti. Sada ste potvrdili da već imate paket, set zakona, možete da ih službeno objavite sutra ujutro….. to je opasna priča! Kuda to vodi? Stevandić: Da hoćemo secesiju, to bi objavili, ali nećemo, hoćemo da se dogovorimo!

Hadžifejzović: Dodik kaže da čekate pravo vrijeme? Stevandić: Ne čekamo već se branimo! Hadžifejzović: Od čega se branite? Ko vas napada? Stevandić: Odluka NSRS nije odluka vlasti, već i opozicije! Ne moram da se slažem sa svim što kaže Dodik, ali nismo u sukobu! Ne slažemo se oko svega, ali o Ustavnom sudu i Schmidtu mislimo isto!

Meni više odgovara ova Vlada FBiH nego ona sa SDA! Imamo odgovornost prema građanima, da sankcije ne utiču loše na narod! Nove sankcije mogu da probude patriotizam ili proteste! Nismo tražili novac od Mađarske i Rusije”, ustvrdio je Stevandić.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.