Kaže Dragan Čović da je vrijeme za dogovor praktično isteklo: “Bojim se da najbrojniji narod u BiH ide krivim putem”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je večeras da je vrijeme za dogovor oko izmjena izbornog zakona praktično isteklo.

Kako je rekao Čović, u intervjuu za HRT, to vrijeme je bilo ograničeno na ovu proteklu, neizbornu godinu.

“Moramo iskoristiti vrijeme koje je pred nama kako bismo pronašli rješenje. Ja sam siguran da ćemo mi morati napraviti izmjene izbornog zakona. Ja još uvijek gajim optimizam”, kazao je lider HDZ-a BiH.

Komentirajući Dodikove nedavne izjave da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH “dogovara u džamijama i uz posredovanje vjerskih službenika”, Čović je rekao da to nije nikakva tajna.

“Već drugo vremena IZBiH ima posebno mjesto u politici BiH. To se ne skriva. Siguran sam da je zajedno sa IZBiH i politikom Bošnjaka napravljen vrlo jasan plan i nužna logistika da se izaberu dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Do kraja su u ovo involvirani predstavnici IZBiH i to je sasvim izvjesno”, dodao je Čović.

Osvrnuo se i na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da Hrvati imaju 46 pozicija u državnim i entitetskim institucijama nauštrb Bošnjaka.

“Izetbegović BiH doživljava kao pašaluk u kojem on ima posebno mjesto. Kad se probudi, pomoli i popije kafu očekuje da ga svi slijede. Ne može još uvijek razumjeti da BiH može isključivo funkcionisati kao zajednica tri konstitutivna naroda”, kaže Čović.

Procijenio je i da li je za državu BiH opasniji “bošnjački unitarizam” ili “srpski separatizam”.

“Unitarizam hrani separatizam. Bojim se da najborojniji narod u BiH ide krivim putem”, zaključio je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.