Kćerka nane Fate Orlović jasna kao dan: “Neka živi svako na svome, mi svoje ne damo”

Hurija Karić, kćerka nane Fate Orlović, izjavila je da rušenje nelegalno izgrađene crkve u avliji njene majke predstavlja svojevrsno zadovoljstvo za cijelu njihovu porodicu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetivši da je u početku rušenja crkve nastupio težak osjećaj kod nje i njene majke, Karić je kazala da se plašila hoće li i kako izdržati srce nane Fate.

“Popila sam tabletu za smirenje. Težak je bio osjećaj, prvo sam se bojala kako će podnijeti njeno srce, jer je dijabetičar, srčani bolesnik. Odmah me uhvatila panika, zvala sam doktora, javio se, stigli su iz Srebrenice”, kazala je Karić u izjavi za Anadolu Agency i dodala:

“Znam da majka ni dobro ni ružno ne može podnijeti. Teško je, emocije su jake. Teško je, 25 godina se za nešto boriš i opet ne možeš da vjeruješ da je to to…”

Kazala je da rušenje nelegalno izgrađene crkve predstavlja svojevrsno zadovoljstvo za cijelu porodicu, ali i državu.

“Zadovoljstvo jeste za našu komplet porodicu, za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Znači sad možemo konačno reći da se odluke suda uvažavaju, sprovode, da ima neki zakon, sud. Vjerujemo sad da ima opstanka u Bosni i Hercegovini, da možemo živjeti, da normalno svi funkcionišemo bez obzira na to koje je vjere ko”, poručila je Karić.

Ona je dodala kako svako treba da živi na svome i ostvari svoje pravo.

“Znači, nama ne smeta niko. Neka živi svako na svome. Mi svoje ne damo, a tuđe nećemo. Ništa ne tražimo, tražimo samo svoja prava. Moja majka je tražila samo svoje pravo, svoje djece, svoje porodice”, zaključila je Karić, koja je kroz četvrt stoljeća pravne borbe bila podrška svojoj majci.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.