Kiša ne prestaje, a vodostaji rastu, oglasili su se iz Civilne zaštite: Teška je situacija zabilježena na području Bihaća

Situacija je teška na području Bihaća. Kiša od sinoć ponovo pada ne samo na području grada, već na području kompletnog Unsko-sanskog kantona.

Najteže je u naselju Kulen Vakuf.

„Najteža situacija u Bihaću je u Mjesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 cm, sad je 10 cm manji“, kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj.

U jednom dijelu Mjesne zajednice pokoj prekinuta je putna komunikacija za pješake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz rijeku, a voda je još juče ušla u pomoćne objekte.

Tokom noći punjene su vreće sa pijeskom i dostavljane građanima kojima je bilo potrebno za odbranu od vode.

„Obavljeno je dostavljanje vreća sa pijeskom po pozivu u nekoliko MZ. Mještani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečiji nasip na magistralnom putu M14.

U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta“, saopšteno je na stranicama Gradske uprave.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite USK-a Muhamed Pečenković kaže za Klix.ba da je vodostaj rijeke Une u gornjem toku u opadanju i stagniranju, ali da u srednjem toku još uvijek raste.

“Vodostaj rijeke Une je 186 cm, a maksimalan izmjeren vodostaj je bio u decembru 2022. godine 180 cm, to samo po sebi pokazuje da vodostaj u srednjem toku raste. Što se tiče općine Sanski Most opet je počela rasti rijeka Sana.

Sinoć je vodostaj počeo opadati, ali zbog kišnih padavina vodostaj rijeke Sane i Sanice na području općina Ključ i Sanski Most je u porastu”, kaže Pečenković.

Kada je riječ o poplavljenim objektima situacija se nije bitnije promijenila, ali Pečenković naglašava da bi situacija mogla biti kritičnija ukoliko se padavine nastave.

“Mi ćemo pratiti situaciju i u skladu s tim postupati”, rekao je Pečenković i dodao da su sve službe Civine zaštite na području kantona u stanju pripravnosti.

Podsjećamo, meteorolozi su najavlili padavine skoro do kraja maja te su upozorili da se najveći intenzitet padavina očekuje danas i sutra.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.