Klupko se polako odmotava: Evo s kim bi Zmajevi trenutno igrali u baražu za odlazak na Euro

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je oktobarski prozor u kvalifikacijama za Euro i vremena za tugovanje nema jer nas uskoro očekuje ono najbitnije. Nakon teškog poraza od Portugala u Zenici (0:5) prije dva dana izgubili smo i matematičke šanse da se kroz grupu domognemo svog prvog Evropskog prvenstva u historiji, ali sve šanse još uvijek nisu izgubljene.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u Ligi nacija prošle godine pod selektorskom palicom Ivayla Peteva, Zmajevi će sada morati da iskoriste džokera kojeg imaju u rukavu, a on se zove baraž.

Kada bi ovog trenutka bile završene kvalifikacije za EP, Zmajevi bi na domaćem terenu igrali protiv Finske.

U slučaju eventualnog prolaska u finalu baraža bi igrali s pobjednikom duela Izrael-Island.

Domaćina finala bi odlučivao žrijeb, što u ovakvim utakmicama može predstavljati značajan faktor.

U Ligi A Hrvati bi dočekali Estoniju i za odlazak na EP bi igrali s boljim iz meča Italija-Poljska.

Vrlo lako bi se moglo desiti da sraz Vatrenih i Azzurra odlučuje ko će na kontinentalnu smotru najboljih evropskih selekcija.

Ime učesnika Evropskog prvenstva saznat ćemo i iz Lige C u kojem su prema trenutnom rasporedu parovi Gruzija-Luksemburg i Grčka-Kazahstan.

Dodatne kvalifikacije nam do sada nisu donosile sreću jer su nam još u mislima svježa sjećanja na ispadanja upravo od Portugala i to u dva navrata, kao i od Sjeverne Irske 2020. godine.

Tada smo također kartu za EURO tražili preko baraža na isti način, a od Sjevernih Iraca smo doživjeli bolnu eliminaciju nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca.

Utakmice baraža se igraju 21. i 26. marta 2024. godine gdje ćemo tražiti svoje prvo učešće na Evropskom prvenstvu koje se narednog ljeta igra u Njemačkoj – javlja Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.