Koalicija “Država” pogađa izrazito direktno u centar: “Što ih Čović više gura u etnički tor, Hrvata je sve manje u BiH”

Tzv. Hrvatski narodni sabor je registrovan kao nevladina organizacija i kao takav ne može donositi bilo kakve odluke koje ruše pravni poredak Bosne i Hercegovine, navodi se u reakciji Koalicije “Država” na zasjedanje HNS-a u Mostaru.

“Današnja nacional-politička šarada održana u Mostaru trebala bi biti posao za tužilaštva u Bosni i Hercegovini. Iako su vladajući etnonacionalisti učinili sve da ih unište, ova država ima institucije i organe vlasti koji treba da donose političke odluke i kreiraju pozitivan institucionalni i politički život u ovoj zemlji”, saopćeno je iz Koalicije “Država”.

Ovo šta danas radi Dragan Čović, radio je i Ante Jelavić 2001. godine sa tzv. ”hrvatskom samoupravom”, a znamo kako je to završilo, kažu dalje.

“Jelavić je odbjegli kriminalac, a ‘samouprava’ označena kao udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njen Ustav. Isto to radi i HNS koji nema nikakav institucionalni kapacitet da donosi odluke, a kamoli da ucjenjuje čitavu državu šta da radi po njihovom nalogu”, kažu oni.

Navode i kako osim što su se funkcioneri HDZ-a okupljeni oko svoga šefa obogatili, sve što je Dragan Čović i tzv. HNS uspio jest, nažalost, demografski slom Hrvata Bosne i Hercegovine.

“Politika odvraćanja Hrvata od svoje matične zemlje, njihovo guranje u etnički tor, oduzimanje demokratske pluralnosti, bojkotiranje razvoja države i njenih institucija, jednostavno je pogubno po bosanskohercegovačke Hrvate, a samim tim i po čitavu Bosnu i Hercegovinu.

I drugi etnički lideri su to isto činili na teritoriji za koji oni smatraju da pripada samo njihovom etnosu.

Nikakve ucjene niti prijetnje Herceg-Bosnom koja je pravosnažnom međunarodnom presudom označena kao udruženi zločinački poduhvat neće riješiti problem vezan za nužnu izbornu reformu. Izgradnja jakih i efikasnih institucija, vladavina prava, te fer i pošteni izbori osobine su modernih evropskih društava na kojima Koalicija ‘Država’ insistira”, zaključuju oni.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.