Koliko je za BiH važan poraz Janeza Janše? Denis Čarkadžić javno: “Našoj zemlji je sada olakšana borba protiv elemenata koji ugrožavaju njen euroatlantski put”

Poraz Janeza Janše u Sloveniji i Marin Le Pen u Francuskoj pozitivan je korak u trenutnoj situaciji u svijetu i globalnim izazovima s kojima se suočavamo, ocjenjuje politički analitičar Denis Čarkadžić.

Jedinstven odgovor

– U ovakvom kritičnom momentu za Zapad, poraz desničara u Francuskoj i Sloveniji imaće bez sumnje pozitivan utjecaj na procese unutar i EU i NATO-a, koji bi trebali dovesti do u potpunosti jasnog, ali i jedinstvenog odgovora na izazove koji slijede u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

Da je Le Pen pobijedila u Francuskoj, bila bi to velika pobjeda Putina i novi veliki problem za Zapad.

S druge strane, alarmantno je da je iza desnice u Francuskoj, pa makar to bio i drugi krug, stalo više od 42 posto birača, što znači da je njihova snaga veoma velika.

Ovakva vremena i krize poput ove kojoj sada svjedočimo, tek će biti šansa za jačanje desničarskih i populističkih politika, te će Makronu biti potrebno puno mudrosti ali i hrabrosti da se održi na vlasti i zauzda desnicu u budućnosti – kaže Čarkadžić, prenosi Avaz.

Olakšati borbu BiH

Na pitanje koliko je za BiH važan poraz Janeza Janše, jednog od nekolicine desničara u regionu, Čarkadžić kaže da je paradoks da je Janšina stranka, uprkos boljem rezultatu u odnosu na prošle izbore, doživjela težak poraz.

– Na to presudno utiče nova struktura stranaka u slovenačkom parlamentu koje je takva da je jasno da je Janšin koalicioni kapacitet ovoga puta minimalan, što je i ključni faktor njegovog neuspjeha koji će ga poslati u opoziciju. Analogno onome šta znači poraz Le Pen za EU i NATO, znači i odlazak Janše za Zapadni Balkan.

Destruktivni politički centri u regionu ostali su bez jednog od svojih dosadašnjih oslonaca, što će u izvjesnoj mjeri, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, olakšati borbu protiv elemenata koji ugrožavaju njen euroatlantski put – ističe Čarkadžić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.