Analitičari o okončanim pregovorima o izbornoj reformi: “Žalosno što nije viđeno da se angažuje stručan ekspertni tim poput Venecijanske komisije…”

Politički analitičari govorili su o okončanim pregovorima o izbornoj reformi.

Denis Čarkadžić komentariše ono što je bilo na stolu kao jedan apsolutno etnički princip koji dijeli Federacije na dvije etničke izborne jedinice i direktan put u treći entitet, uzimajući u obzir elektorski model.

– Na to se apsolutno nije smjelo pristati, pogotovo i zbog onoga što nije bilo na stolu, odnosno ono o čemu Dragan Čović nije htio da razgovara uopšte, a to je redukovanje ovlasti Doma naroda FBiH. Kada uzmete to dvoje, kada sastavite, jasno je da se na to nije moglo pristati, ocjenjuje Denis Čarkadžić.

Dodaje, iako je bilo ovih dana nekih pozitivnih pomaka, ni u jednom momentu nije vidio volju HDZ-a da se pomjeri iz svog stava prema onome što je rečeno i navedeno da se uradi iz 14 prioriteta Mišljenja Evropske komisije.

– U nekoliko tačaka jasno se nalaže da se mora redukovati, ne samo izbor na etničkom principu nego i način donošenja odluka na tom principu. Nisam zaista nimalo iznenađen što je ovako završilo, dodaje, prenosi Oslobođenje.

Novinar i politički analitičar Alija Behram ističe da je žalosno to što nije viđena aktivnost da se ozbiljan stručan ekspertni tim poput Venecijanske komisije obaveže zajedno sa domaćim ekspertnim timovima, kako bi se vidjelo šta stoji u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

– I da to onda svedemo na ono šta to moramo staviti u Izborni zakon i u reformu Ustava, prije nego što se započne bilo kakva rasprava o ovome o čemu su sada ovi likovi debatirali u ime nekih političkih stranaka. Dakle, nije mi žao što je ovo propalo. Plasirani su enormno visoki ciljevi i naravno da se takva kula od karata morala srušiti, ističe Behram.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.