Plenković: Ako i finalni pokušaji završe tako da Bošnjaci expressis verbis kažu: ‘Mi ne želimo dogovor’, onda…

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u Dubrovniku kako je uvjeren da će međunarodna zajednica, a i drugi politički akteri u BiH shvatiti da Bosna i Hercegovina može dobro funkcionirati po modelu 1-2-3, samo ako su svi zadovoljni.

Istaknuo je kako je stav HDZ-a Hrvatske i HDZ-a i HNS-a BiH sve ove godine jedinstven i čvrst – promijeniti Izborni zakon, naglasivši kako HDZ od 2006. godine upozorava na nedopustivo praksu da većinski narod svojim glasovima, zbog nepravednog Izbornog zakona, bira Hrvatima njihovog člana Predsjedništva.

“U konačnici ako i ti finalni pokušaji koji dolaze s najviše razine EU na poticaj Europskog vijeća završe tako da Bošnjaci expressis verbis kažu: ‘Mi ne želimo dogovor’, onda je teret odgovornosti za nepravedne i nepoštene izbore u oktobru po postojećim okolnostima na njima, a ne na Hrvatima” – ocijenio je Plenković.

Dodao je kako treba iscrpiti sve mogućnosti, što HDZ i radi.

“Treba iscrpiti sve mogućnosti i mi to radimo, uvjereni da će, prije ili kasnije, međunarodna zajednica, a i drugi politički akteri u BiH shvatiti da BiH može dobro funkcionirati po ovom modelu 1-2-3, samo ako su svi zadovoljni” – naveo je hrvatski premijer.

Poruke danskog ambasadora

Ambasador kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Ole Frijs-Madsen bio je gost N1 Newsnighta N1 Hrvatska.

Ambasador kaže da je jako dobro informiran o stavovima Hrvatske oko promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Moja je uloga objasniti svojoj vladi stav Hrvatske. Prošlog tjedna moj je ministar vanjskih poslova posjetio BiH i jasno je rekao da bi se izbori trebali održati drugog listopada te da je važno da sve strane u BiH rade na jedinstvu Bosne i Hercegovine i to je u principu naš stav”, kazao je.

Na pitanje shvaća li zahtjeve Hrvata vezano uz promjenu izbornog zakona u BiH, rekao je da je Hrvatska jasno izrazila svoju zabrinutost.

“Rizik je da bi moglo doći do odgode izbora, a naš je stav da bi se izbori trebali održati 2. oktobra”, ističe ambasador.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.