Šef hrvatske diplomatije o izbornom zakonu u BiH: “Više ni jedan kompromis ne postoji, osim da se oni ukinu, ali to je nemoguće s obzirom da je BiH, višekonstitualna zemlja…”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u programu HRT-a govorio je o reformi izbornog zakonodavstva u BiH, kao i o Strateškom kompasu EU.

“Jedna država, dva entiteta, tri jednakopravna konstitutivna naroda i ostalih građana, to je važna rečenica koja je ušla u sporazum”, kazao je Grlić Radman o “Strateškom kompasu”.

Grlić Radman kaže kako je ovaj Izborni zakon u BiH “neustavan upravo zbog činjenice da većinski narod nije uložio dovoljno kompromisa, a mogao je”.

“Predstavnici hrvatskog naroda bili su konstruktivni, ponudili su kompromise, ali su oni praktično došli do „zida”. Više ni jedan kompromis ne postoji, osim da se oni ukinu, ali to je nemoguće s obzirom da je BiH, višekonstitualna zemlja”, kaže Grlić Radman i dodaje da koliko god nekog naroda po broju bilo taj nema pravo vlasništva nad zemljom.

“BiH je zemlja u vlasništvu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda i ona ne može biti u vlasništvu jednog naroda”, rekao je Grlić Radman.

Kaže kako je apelirao da se ponovno pokuša dogovoriti oko izborne reforme, zato što se ne može dopustiti preglasavanje većinskog naroda, te smatra kako nekim liderima većinskog naroda odgovara ovaj status quo.

Na pitanje da li ima šanse da bošnjačka strana pristane na bilo kakav hrvatski prijedlog, Grlić Raman kaže:

“Tu zapravo imate nekoliko stranaka koje su bošnjačke i koje su spremne koje podrže i koji razumiju potrebe Hrvata, ali lider najveće bošnjacke stranke ima najveću odgovornost i on treba naći rješenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani.”

O održavanju izbora u BiH kaže:

“Mi, ako bismo pristali na održavanje izbora prema ovom zakonu koji je sada, mi bismo priznali da ne podržavamo vladavinu prava.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.