Kontroverzna izjava ministra vanjskih poslova u vezi Adisa Ahmetovića: “Od jednog zastupnika bošnjačkog porijekla potaknuta izjava koja ne odražava službeni stav Njemačke”

Hrvatski Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentarisao je usvojenu Rezoluciju o BiH u njemačkom Bundestagu rekavši da ona nije “službeni stav Njemačke”.

“Ovdje se radi o jednoj neobvezujućoj političkoj izjavi potaknutoj od jednog zastupnika bošnjačkog porijekla koja ne odražava službeni stav Njemačke”, rekao je novinarima hrvatski šef diplomatije uoči 15. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.

Dodao je da je službeni stav Njemačke sadržan u aktima Evropske unije, a da je danas usvojena rezolucija “politička izjava parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije, koja ne mijenja strukturu niti ima utjecaja na međunarodno pravo, tj. Dejtonsko-pariški sporazum”.

Ministar smatra da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu EU, oko čega se hrvatska diplomatija mjesecima angažirala.

“Prije svega to je Strateški kompas, gdje su sve zemlje članice EU podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, koja je kasnije ušla i u zaključke Evropskog vijeća”, kazao je Grlić Radman.

Rezoluciju koju je njemački parlament usvojio hrvatski ministar smatra štetnom.

“Naravno da se ova politička izjava zloupotrebljava. Ne pridonosi dijalogu. BiH treba počivati na dijalogu, Dejtonskom sporazumu.

Apelujemo i na bošnjačke lidere da uspostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi”, rekao je Grlić Radman, prenose hrvatski mediji.

Kazao je kako je interes zastupnika Adisa Ahmetovića (SPD) koji je inicirao rezoluciju, logičan jer on zastupa određene politike koje dolaze iz BiH te je ponovio da to ne odražava službeni stav njemačke Vlade.

“Naš vanjskopolitički odbor uputio je već ranije pismo u kojem je prosvjedovao svojim kolegama u parlamentu da je Hrvatskoj, kao zemlji članici EU i NATO saveza, u interesu stabilna BiH.

Ona može biti stabilna zemlja samo ako se provode načela iz Dejtonskog sporazuma, koji je temelj moderne BiH”, zaključio je Grlić Radman.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.