Željko Komšić spustio na zemlju šefa diplomatije Hrvatske nakon što je lik upozorio NATO: “Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati”

Željko Komšić je odmah žustro reagovao nakon što je objavljeno da je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske pisao Jensu Stoltenbergu šefu NATO-a .

Radman se oglasio zbog BiH i to u maniru nekulture. Kao da polaže pravo na našu domovinu.

Uslijedio je oštar odgovor Komšića.

“Vojska Republike Hrvatske neće učestvovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH, jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije”, poručio je član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

“Institucije države Bosne i Hercegovina neće za to čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatime hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, poručio je te dodao:

“Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, a očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske.

Osim toga, smatra kako Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, jer, kako kaže, namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti.

“Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala, i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a.

S obzirom da takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, nije moguće bilo kakvo angažovanje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma šta o tome odlučivali ili mislili u NATO-u, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Grlić Radman se okuražio pa je pisao šefu NATO-a.

“Ostaje principijelan stav Hrvatske da učešće u takvoj misiji mora biti otvoreno za sve saveznice, jer je to naše inherentno pravo, što je navedeno u preambuli Sjevernoatlantskog sporazuma kroz odlučnost da ujedinimo napore za kolektivnu odbranu te za očuvanje mira i sigurnosti.

Tokom diskusije sa Alijansom omogućili smo relevantne činjenice i objašnjenja, zauzimajući konstruktivan i staložen pristup”, ocijenio je šef diplomatije Hrvatske u pismu između ostalog.

Više čitajte na linku: Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman pisao šefu NATO-a Stoltenbergu zbog BiH i upozorio ga na posljedice ako Hrvatska ne bude dio vojne misije

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.