Direktna i javna poruka iz Zagreba: Potreban je četvrti član Predsjedništva BiH, koji bi bio nezavisan od nacionalne pripadnosti

U BiH još nema dogovora o izbornom zakonu. HDZ ne odustaje od principa legitimnog predstavljanja.

Može li se očekivati da Dragan Čović pristane na kompromisno rješenje oko izmjena Izbornog zakona, upitan je publicist i historičar Dragan Markovina.

– Svima je jasno da neće. I da sutra dođe neko drugi, a da to ne bude Čović, činjenica je da najveći dio birača želi legitimno predstavljanje među Hrvatima i da je to nešto od čega ne žele odustati.

Poenta je što, kada se uđe u razgovor oko paketa razgovora o eventualnom izbornom zakonu, nema kompromisa na pitanjima na kojima bi ga trebalo biti.

U svakom slučaju, po svemu što smo gledali u Neumu, prije Neuma i poslije, i sada po ovom prijedlogu HDZ-a i reakciji Bakira Izetbegovića, niko neće reterirati od svojih stavova.

Čisto sumnjam da će se išta dogoditi uoči izbora početkom oktobra, ocjenuje Markovina, prenosi O kanal.

On ističe da je u redu da svaki narod bira svog člana Predsjedništva, ali na način da se svako može kandidirati iz bilo kojeg kraja Bosne i Hercegovine i da svako ima jednako pravo glasa na izborima, neovisno o tome gdje mu je prebivalište.

– Isto tako, davno sam rekao, to je utopistički ali mislim da bi trebao da postoji i četvrti član Predsjedništva koji bi bio nezavisan od nacionalne pripadnosti.

Što se tiče Doma naroda, također mislim da i njega trebaju birati ljudi koji jesu pripadnici tih naroda, ali da se ovlasti tog Doma trebaju reducirati na ono što zaista jeste, nacionalni, vitalni interes, a ne da se Dom naroda bavi svim i svačim i da se tako omogućava blokada na svaki mogući način unutar BiH, ističe.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.