“Toliko sjedili i ovo HDZ BiH zaključio u Mostaru”: CIK je nelegalan i na raspolaganju radikalnim bošnjačkim frakcijama

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana sjednica Predsjedništva stranke. Zasjedanje je bilo usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja.

Iz HDZ-a ističu kako je današnja sjednica održana na Dan Europe podsjećajući na važnost evropskog zajedništva i temeljnih vrijednosti tolerancije.

Na početku sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku solidarnost sa svim sredinama pogođenim nedavnim potresom u Hercegovini te nakon rasprave donijelo zaključke koji se tiču političke situacije u BiH.

Iz HDZ-a BiH pozivaju na stabilizaciju političke situacije u državi postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i kršenja političkih prava hrvatskog konstitutivnog naroda i svih drugih građana u skladu sa odlukama Ustavnoga suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Kontradiktornost

“Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od ključnih uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa te opću revitalizaciju euroatlantske perspektive BiH”, navodi se u saopćenju HDZ-a.

Predsjedništvo stranke izražava duboku zabrinutost zbog pitanja “nezakonitosti i netransparentnosti” tokom nadolazećeg izbornog procesa jer smatraju trenutni sastav CIK-a BiH nelegalnim imajući u vidu, kako ističu, otvorene krađe na Lokalnim izborima u Mostaru 2021. godine.

“Značajan dio članova CIK-a se nedvosmisleno stavio na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, što je isticano u javnim nastupima njihovih članova.

Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora”, navode.

Nepotrebna polemika

Pozdravili su napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokom nivou oko reforme Izbornog zakona BiH.

“Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić” i presude Evropskoga suda za ljudska prava nisu implementirane unatoč naporima međunarodnih facilitatora”, podsjećaju iz HDZ-a.

Ističu kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetine prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

Smatraju kako je na sceni sistemsko odbijanje i bojkotiranje reforme onoga što je za njih “neustavni Izborni zakon” od strane dijela “radikalnih bošnjačkih stranaka” koji omogućava da takvo ponašanje otvara “nemjerljivo štetan prostor za nastavak sustavne diskriminacije i političke krađe u Dom(ovima) naroda i Predsjedništvu BiH kao ključnim institucijama za konstitutivne narode”.

Mišljenje Predsjedništva HDZ-a je da u institucijama mora postojati paritet i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda.

“Odbijanje dogovora od strane SDA i radikalne unitarističke pretenzije za stvaranjem države po vlastitoj mjeri neće abolirati glavne bošnjačke stranke odgovornosti od nastavka urušavanja institucija i destabilizacije kako entiteta Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine”, naglašavaju.

Predsjedništvo HDZ-a nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) od 19. februara 2022. godine te pozivaju HNS BiH na brzo razmatranje idućih koraka u tom smjeru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.