Magazinović izravno: Niti na sjednici komisije, niti u Doma naroda, ne postoji mogućnost da HDZ zaustavi izbore!

Državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović smatra da će Opći izbori biti održani 2. oktobra te da to HDZ ne može spriječiti.

Podsjetio je da danas završava rok za osiguravanje novca potrebnog za provedbu izbora. Prema Magazinovićem riječima, HDZ-ova blokada izbora nije pretpostavka, već politička činjenica.

Napomenuo je i na SDP-ov prijedlog za koji je ocijenio da se njime blokada može spriječiti.

“Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu dana predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojim se predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira na toda li je budžet usvojen ili nije.

Još tada smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu.

Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Zastupničkom domu i čekalo se više od godinu dana da ga razmatra Dom naroda”, istakao je.

Ukazao je da će se 23. maja po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet te ako ga usvoji, stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

“Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda”, potcrtao je Magazinović.

Poručio je da izbori moraju te da će biti održani u predviđenom terminu te da oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju biti ozbiljno sankcionisani.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.