Saša Magazinović potpuno otvoreno i bez uvijanja progovorio: “Ne postoje uslovi za imenovanje SNSD-ovog ministra sutra jer nije ispoštovan dogovor”

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović komentarisao je za Klix.ba upućivanje prijedloga za imenovanje SNSD-ovog ministra finansija na sutrašnjoj sjednici. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas u parlamentu proceduru prijedlog za imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora.

Magazinović kaže da je taj prijedlog sporan jer na dnevnom redu nema reformskih zakona, kako je i dogovoreno ranije na nivou državne koalicije.

“Informisan sam”

“Informisan sam da je za sutra u 11 sati, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazana sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara na kojoj treba biti učinjen prvi korak u imenovanju novog ministra finansija.

U tome ne bi bilo ništa sporno da dogovor nije bio da na istoj sjednici Parlamenta budu razmatrani i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri”, kazao je on.

S obzirom na to da je sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj prvo trebaju biti usvojeni reformski zakoni, zakazana tek nakon Predstavničkog doma, to znači da se ti zakoni sutra nikako ne mogu naći na dnevnom redu.

“Dogovor nije ispoštovan”

“Nažalost, sjednica Vijeća ministara umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije.

Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra.

To znači da dogovor nije ispoštovan i da ne postoje uslovi da novi ministar sutra bude potvrđen u Parlamentu”, rekao je.

Na kraju ističe da sutra neće podržati imenovanje Srđana Amidžića, nego tek nakon što Vijeće ministara BiH usvoji ono što je dogovoreno.

“Ukoliko Vijeće ministara u narednim danima usvoji zakone na način kako to od nas traži EU, spremni smo odmah zakazati novu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj se osim pomenutih zakona mogu naći i drugi materijali”, poručio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.