Saša Magazinović bez dlake na jeziku: “Dodik i Vučić su izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića”

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će danas u 16 sati po centralnoevropskom vremenu održati zasjedanje na kojem će se razmatrati i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu BiH, izjavio je da će usvajanje ove rezolucije biti “međunarodno, glasno i eksplicitno NE revizionizmu, veliko NE veličanju ratnih zločinaca, jasno NE teroru preživjelih i porodica žrtava”.

“To je istovremeno i glasno DA dostojanstvenoj i pametnoj borbi koju ti i brojni drugi ljudi vode godinama za njegovanje istine o genocidu u Srebrenici.

To je DA nužnosti obrazovanja o genocidu jer samo ljudima sa znanjem se ne može podmetnuti iskonstruisani narativ o Srbima kao genocidnom narodu,” naveo je Magazinović.

Magazinović je naglasio da obrazovanje može pomoći novim generacijama da prepoznaju manipulacije, poput one da “Srbi nisu genocidan narod”. On je istakao da se niko ne slaže s tom tvrdnjom, te da je manipulacija jasna.

“Dodik i Vučić su imali priliku biti balkanski Willy Brandt, njemački kancelar koji je kleknuo pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata, ali su nažalost izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića.

A jedna od važnih lekcija istorije je da ne možeš raditi iste stvari, a očekivati drugačiji rezultat,” zaključio je on.

ČITAJTE I OVO: Njemački mediji jako direktno o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: “Vučićev argument nema osnova, toga jednostavno nema u rezoluciji”

ČITAJTE I OVO: Ministar odbrane BiH poslao važnu poruku građanima, posebno stanovnicima Srebrenice

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naglasio je da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a, i to niko ne može osporiti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.